Wie in China zijn boete niet betaalt, wordt publiekelijk te schande gezet op groot scherm

door
Roald
Leestijd 1 min.

Een rechtbank in China straft mensen die hun boetes niet kunnen betalen op een originele manier. Hun gezicht wordt namelijk in het groot vertoond buiten op een scherm in een groot treinstation.

Het initiatief is gericht op mensen die niet kunnen of wilden betalen ondanks een gerechtelijk bevel. Er verschijnen foto's van hun gezichten op een groot scherm aan de buitenkant van het station in het volle zicht van de reizigers. Naast de foto's staan hun namen, rijksregisternummers en het bedrag dat zij verschuldigd zijn. Een ambtenaar van justitie vertelde aan de Xiaixiang Morning Post dat het onderdeel is van een campagne die de belangen van het publiek wil beschermen. Het merendeel van de verschuldigde bedragen zijn ongeveer 1400 euro. De hoogte boete bedraagt 3,5 miljoen euro.

Ondertussen stelden enkele juridische experts zich enkele vragen rondom de privacy rechten van de mensen wiens details zomaar bekend gemaakt worden, maar blijkbaar beschikt de rechter over de bevoegdheid om de details bekend te maken als hij dat "passend acht".

Veel lokale inwoners hebben het nieuwe concept met gejuich onthaald. Sommigen vinden het een goed afschrikkingsmiddel zodat mensen in de toekomst wel hun boetes zullen betalen. "Dit laat de mensen zien dat een uitspraak van een rechter serieus is," vertelde een voorbijganger aan de krant. Een andere verklaarde dat de rechtbank het hard gespeeld heeft, maar dat het goed werk is.