Waarom baby's in Finland in kartonnen dozen slapen

door
Roald
Leestijd 1 min.

Al 75 jaar krijgen aanstaande moeders in Finland een kartonnen doos van de overheid. Het gaat om een starter kit van kleding, lakens en speelgoed en de doos zelf kan gebruikt worden als bed. Sommigen zeggen dat de starter kit ervoor zorgt dat Finland een van de laagste kindersterftecijfers heeft.

Het is een traditie die teruggaat tot de jaren 1930 en het werd gelanceerd om alle kinderen in Finland ongeacht welke achtergrond ze hebben, een gelijke start te geven in het leven.

In de jaren 30 was Finland een arm land en de kindersterfte was hoog. Maar liefst 65 baby's op de 1000 stierven. Maar de cijfers verbeterden snel in de decennia die volgden.

Na 75 jaar is de kartonnen doos een vast onderdeel geworden in de aanloop naar het moederschap. "Het was enorm spannend om naar het postkantoor te gaan en de doos op te halen," herinnert de 49-jarige Reija Klemetti zich. "Mijn partner en ik kregen ons eerste kind in Londen dus we kwamen niet in aanmerking voor de kartonnen doos, maar de ouders van mijn man hebben de doos opgestuurd. Er zaten kleren in, in neutrale kleuren zodat ze konden dienen voor jongens en meisjes, en een skipak voor ijzige winters, dekentjes en de doos kon omgebouwd worden tot een soort van bed. Jasper sliep erin als een baby."