Masker van Toetanchamon gerepareerd met secondelijm

door
Roald
Leestijd 2 min.

De blauwe en gouden baard op het begrafenismasker van de beroemde farao Toetanchamon werd haastig gelijmd nadat het relikwie viel tijdens een schoonmaakbeurt in het Egyptische Museum in Caïro.

Het museum is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in de stad en het masker van Toetanchamon is een van de paradepaardjes. Het masker is meer dan 3300 jaar oud.

Drie conservatoren van het museum gaven een uiteenlopende uitleg over het incident dat vorig jaar plaatsvond. De baard van het masker brak af en werd haastig weer aan het masker gelijmd met epoxy.

"Helaas gebruikte degene die het gedaan heeft een zeer moeilijk herstelbaar materiaal. Epoxy is namelijk een zeer krachtige lijm die gebruikt wordt op metaal of steen, maar ik denk niet dat hij geschikt is om een masker mee te herstellen," legde een conservator uit.

"Het masker had naar een labo gemoeten, maar men was gehaast om het weer toonbaar te maken waardoor de keuze viel op deze sneldrogende, onomkeerbare oplossing."

Er zit nu een kloof tussen het gezicht en de baard en de transparante gel is een beetje zichtbaar.

Egypte herstelt nog van de tumultueuze opstand in 2011 toen Mubarak ten val werd gebracht. Musea en de opening van nieuwe tombes zijn onderdeel van de plannen om de toeristische industrie weer te doen opbloeien. Maar aan het Egyptische Museum werd sinds de bouw in 1902 haast niets meer veranderd en de autoriteiten plannen een verhuis van de Toetanchamon tentoonstelling naar het Grand Egyptian Museum in 2018.

"Je kunt zien op de foto's dat het masker gerepareerd is, maar je kunt niet exact zeggen wat er aangepast is," zei egyptoloog Tom Hardwick. "Alles van zulke ouderom heeft behoefte aan veel aandacht, zodat een degelijk herstel mogelijk is."