25-jarige gamer is de koning van YouTube

In 2014 was hij de onbetwiste Koning van YouTube met 4,1 miljard views en 33 miljoen volgers die de webcam van ‘Pewdiepie’ aanbidden. Als de die-hard fans van Pewdiepie een eigen land vormden, zouden ze het 34ste grootste land ter wereld zijn en landen als Griekenland, Hongarije en Zwitserland achter zich laten.

Maar ondanks dat Felix ‘Pewdiepie’ Kjellberg wereldberoemd is, heeft de video-blogger voor een rustig leven in Brighton gekozen met een prachtig Italiaans meisje dat hij online leerde kennen.

De 22-jarige Marzia ‘Cutiepie’ Bisognin leerde Pewdiepie in 2011 via zijn YouTube-kanaal kennen. Haar vrienden hadden haar aangeraden om eens naar die “idioot die een hele dag video games speelt” te kijken.

Na een tijdje mocht ze de idioot erg graag, die meteen besloot om naar Italië af te reizen. Vier jaar later houdt hun relatie nog altijd stand in het echte leven.

“Als er iets is dat ik geleerd heb, dan is het dat als je iets wilt, dan moet je het pakken, want anders raak je het kwijt,” zei Pewdiepie aan een Zweedse radiozender. “En dus ging ik naar Italië. Ik heb niemand verteld dat ik zou gaan. Ik heb in het huis een briefje achtergelaten voor mijn ouders waarop ik zei dat ik de hond niet zou kunnen uitlaten voor een tijdje.”

“Het is het meest gekke ding dat ik ooit gedaan heb, maar de beloning was er want na een impulsieve en zenuwslopende vlucht naar Italië, kuste ik haar voor het eerst. Ze stond met een vriend te wachten in de inkomhal. Ze was mooier in het echt dan in de video’s die ze naar me stuurde.”

Aanvankelijk zou de 25-jarige Zweed Technische Bedrijfskunde studeren aan de universiteit in Göteborg. “Nu ik erover denk, was het volkomen absurd. Ik had net als mijn ouders een succesvol CEO kunnen zijn, maar op de een of andere manier ben ik gelukkiger als hotdogverkoper en maker van mijn eigen gaming-video’s.”

“Mijn ouders, die beiden CEO zijn van een bedrijf in Zweden, vonden mijn keuze volkomen absurd. Een hele dag videospelletjes spelen zal je niet ver brengen in het leven, zeiden ze.”

Maar de video’s trokken de aandacht van Marker Studios, die circa 55.000 YouTube-kanalen beheren. Het bedrijf werd vorig jaar door Disney overgenomen voor 800 miljoen euro.

Tijdschrift Icon beweert dat de winstmarge van het bedrijf met 97% steeg dankzij Pewdiepie in 2013. Marker Studios betaalde hem dus bijna een miljoen euro aan dividend uit.

“Ik ben niet op het hoogtepunt van mijn salaris. Ik zou veel meer kunnen verdienen, maar dan zouden mijn kijkers meteen afhaken denk ik. Ik heb het al eerder gezien bij andere YouTubers dus ik bega niet dezelfde vergissing.”

Achter de webcam is Pewdiepie een extravert en enthousiast persoon, maar in werkelijkheid leeft hij een verlegen leven in Brighton met Marzia. “Het is best een zwaar leven. De fans verwachten elke dag een video en aan die verwachtingen kan ik niet voldoen. Ik maak alles zelf en soms duurt het wel een tijdje om een video te maken. Op dit moment denk ik niet dat ik het nog lang zal volhouden. Ik geef er zoveel tijd en energie aan dat ik echt opgebrand geraak,” besluit de Koning van YouTube.