7 wetenschappelijke en romantische redenen waarom we graag elkaars handen vasthouden

Het is niet altijd romantisch en het hoeft niet altijd iets te betekenen, maar het voelt aangenaam en het zit in de menselijke natuur om de hand van iemand anders te nemen. Misschien hield je de hand van je moeder vast, vlak voordat je een vliegtuig instapte op weg naar een nieuw land, of misschien was het die van je beste vriend die je maanden niet had kunnen ontmoeten. Wie het ook was, de reden dat je zijn hand vasthield, is niet ongebruikelijk en uniek. Er zijn wetenschappelijke en psychologische redenen die verklaren waarom mensen ervan houden elkaars handen vast te houden.

Het geeft comfort

Als mensen zijn we niet alleen gewoontedieren, maar ook wezens van comfort. We kiezen altijd situaties en mensen die ons een gevoel van veiligheid geven. In een wetenschappelijke studie aan de Universiteit van Virginia werd het effect van de eenvoudige handeling onderzocht op mensen in stressvolle situaties. “We vonden dat werkelijk eender wiens hand werd vastgehouden, ervoor zorgde dat de hersenen rustiger werden en zich minder druk maakten om de situatie. Of je nu rouwt om een verlies, een slechte dag op het werk had of je je gewoon wat verdrietig voelt, zoek dan een hand om vast te houden, want het helpt.”

Kids-Holding-Hands

Het is natuurlijk

original

Zeeotters en pinguïns doen het. Zelfs olifanten doen het, al moeten zij hun slurf gebruiken.

We willen ons verbonden voelen

Er is een rede dat je moeder waarschijnlijk de eerste person was die je kleine hand vasthield. Zij is degene die je op de wereld zette, de persoon die je voorziet van voedsel en warmte en een veilige plek om je hoofd te leggen. Vanaf de eerste dag voelen we ons automatisch verbonden met onze moeders.

Het zorgt voor warmte

Huid op huid contact is de beste manier om warmte te absorberen.

Druk verlicht de pijn

Handen vasthouden verlicht de pijn omdat er een bepaalde druk is. We zijn geprogrammeerd om druk te zien als een verlichting van pijn. Denk maar aan de uitdrukken “op de tanden bijten” of aan een vader die in de verloskamer zijn hand aan zijn vrouw geeft.

holding-hands

Wetenschappers aan de John Hopkins University hebben gevonden dat wanneer er druk gezet wordt op het vlezige gedeelte tussen duim en wijsvinger, hoofdpijn, tandpijn en angst verminderd worden.

Het kan dienen als krachtig statement

Als een beroemdheid met iemand hand in hand over straat loopt, veronderstelt de samenleving automatisch dat de twee een koppel vormen. Het vasthouden van een hand in het openbaar is een sobere manier om een verklaring af te leggen. Ofwel zeg je dat je samen bent, of steun je de andere in wat hij doet. Mensen leggen graag verklaringen af. We dragen expressieve t-shirts, posten Facebook statussen en tweeten onze meningen.

People-Holding-Hands

Het is handig en gemakkelijk

Als we naast iemand lopen, vallen onze handen automatisch langs ons lichaam, evenwijdig met de persoon die naast je wandelt. Geen spier is gespannen en je hoeft je geen zorgen te maken of je hand op de juiste plaats ligt, of het niet raar is en of je het wel goed doet.