Zeldzame prehistorische haai opgevist in Australië

Als je dacht dat grote witte haaien angstaanjagend waren dan heb je de zeldzame franjehaai nog niet gezien. De vis werd in de wateren rond Victoria in Australië gevangen en lijkt zo te zijn weggelopen uit een horrorfilm.

De franjehaai ziet eruit als een oud zeemonster en staat bekend als een levend fossiel. Zijn voorouders gaan terug tot 80 miljoen jaar geleden. De franjehaai wordt zelden gezien door mensen dus de verrassing was groot voor David Guillot toen hij het bizarre schepsel in zijn netten vond.

sharkfrilled

De haai leeft in wateren tot een diepte van 1200 meter. Hij heeft het lichaam van een paling en de staart van een haai. Vooral de tanden van het dier zijn indrukwekkend. Hij heeft er ongeveer 300 die in 25 rijen staan. De franjehaai kreeg zijn naam omwille van de kieuwspleten die in de buurt van zijn nek staan. Hij vangt zijn prooien door zijn lichaam te buigen en zichzelf naar voren te smijten op een slangachtige manier.

“Ik ben al 30 jaar op zee en ik heb nog nooit een haai gezien die er zo uitziet,” vertelde Guillot aan radiostation 3AW. “Het leek op een grote paling van 1.5 meter. Zijn lichaam was heel anders dan van elke andere haai die ik ooit heb gezien.”

S01A01-35888

“Zijn hoofd leek op  iets uit een horrorfilm. Hij lijkt uit een andere tijd te komen. Ik vond het eigenlijk heel eng,” besloot hij.