In de Centraal-Afrikaanse Republiek is een handgranaat goedkoper dan een blikje cola

door
Roald
Leestijd 2 min.

De granaten komen uit China of Bulgarije. De mortieren zijn van Soedanese makelij. De raketwerpers werden in Iran gemaakt en de kogels zijn van Britse, Belgische of Tsjechische makelij. Spanje en Kameroen voorzien de kogels voor shotguns en zo kunnen we nog uren doorgaan volgens een rapport van de Britse Conflict Armament Research Group.

Een gedetailleerd overzicht van de wapens die momenteel circuleren in de Centraal-Afrikaase Republiek (CAR) biedt een interessant overzicht van de wereldwijde wapenindustrie en de mate waarin de wapens hun weg blijven vinden naar de handen van rebellenlegers. De impact van de wapenindustrie is blijvend en verwoestend.

Toen de Seleka, een coalitie van islamitische opstandelingen, in 2013 aan de macht kwam en wapens verkregen, ontstond er in de republiek een burgeroorlog die al honderdduizenden slachtoffers eiste.

Volgens een rapport van de Britse Conflict Armament Research Group voor de Europese Unie behoren Type 82-2 handgranaten tot de meest voorkomende wapens in het land. "Ze zijn zo algemeen verspreid dat ze minder kosten dan een fles Coca-Cola," aldus het rapport. "Je kan er een kopen voor prijzen vanaf een halve dollar."

"Ze zijn klein en gemakkelijk te verbergen en ze hebben een aanzienlijke impact gehad op de beveiliging. De handgranaten zijn verantwoordelijk voor talloze dode burgers en gewonden in Bangui en elders in het land in 2014."

Een pakket van meer dan 25.000 Type 82.-2 granaten werd opgespoord door onderzoekers. De handgranaten waren in 2006 in China gemaakt en volgens de verpakking bestemd voor het Koninklijke Nepalese Leger, maar het leger heeft gemeld dat het helemaal nooit gebruik maakt van dit soort wapens.

De andere wapens worden gestolen uit opslagplaatsen van de overhead. Anderen worden het land in gesmokkeld door huurlingen vanuit het buitenland, maar veel wapens worden door buurlanden naar CAR overgevlogen, met inbegrip van Soedan.

Volgens het rapport werden er in 2013 minstens twee grote zendingen vanuit Soedan naar Bangui. "Waar de wapens ook vandaan komen, het eindresultaat is duidelijk. De Seleka hebben na hun machtsgreep een regio die al overladen was met wapens, volledig overstroomd. Ze schenden bijna alle mensenrechten, met inbegrip van het vermoorden van vrouwen en kinderen," reageerde Lewis Mudge van Human Rights Watch.