7 redenen waarom je het toetsenbord soms moet inwisselen voor pen en papier

Onze tech-afhankelijke maatschappij heeft ten alle tijden toetsenborden gezet aan de toppen van onze vingers, dus wanneer was het de laatste keer dat je iets met de hand schreef? Wetenschap toont nochtans aan dat onze geest kan profiteren van het handschrift op een aantal interessante manieren.

Dr. Marc Seifer, een grafoloog en handschriftdeskundige, deelde enkele van de beste manieren om je hersenen te stimuleren door te schrijven met de hand.

1. Het heeft een kalmerend effect

http://rack.3.mshcdn.com/media/ZgkyMDE1LzAxLzE1LzJjL2dpcGh5NS41MzllZi5naWYKcAl0aHVtYgkxMjAweDk2MDA

Het schrijven van een kalmerende zin is een vorm van graphotherapie. “Als je twintig keer per dag de zin ‘Ik zal rustiger worden’ neerschrijft, dan zal dat ook daadwerkelijk een impact hebben, vooral bij mensen met ADHD.”

2. Het coördineert de linker en de rechter hersenhelft

brain1

Iets cursief schrijven kan de linker en de rechter hersenhelft coördineren. Hoe diep je elk deel van de hersenen gebruikt, verschilt van persoon tot persoon, maar we gebruiken allemaal beide delen.

3. Schrijven stimuleert de cognitieve vaardigheden

Voor jonge kinderen is schrijven met de hand een noodzakelijk hulpmiddel om de cognitieve vaardigheden te verbeteren. Kinderen die leren hoe ze een brief moeten schrijven, hebben er meer baat bij om dat met de hand te leren doen dan door de brief te typen.

4. Schrijven inspireert creativiteit

Pen en papier stimuleren het creatief denken van een persoon, want schrijven is een trager proces dan typen op een toetsenbord.

5. Het scherpt verouderde geesten

hand-writing-with-pen

Met de hand schrijven is een geweldig hulpmiddel voor mensen die hun geest scherp willen houden als ze ouder worden.

6. Schrijven verbetert het geheugen

Veel psychologen geloven dat iets schrijven met de hand ervoor zorgt dat je beter onthoudt. Het werkt zowel voor volwassenen als kinderen. Studenten nemen dus beter aantekeningen met de hand dan dat ze typen, ook al gaat het tweede een stuk sneller.

“Er zijn een aantal studies die aantonen dat als kinderen zich ontwikkelen en met de hand schrijven, een beter geheugen hebben,” zei Seifer.

7. Schrijven vraagt meer inspanningen van je hersenen

Een van de belangrijkste redenen om je handschrift te blijven trainen, is het feit dat je een grotere inspanning van je hersenen vraagt. De gebieden in de hersenen voor het lezen worden geactiveerd tijdens het schrijven met de hand, maar niet tijdens het typen of sms’en. “Een ander belangrijk verschil is beweging. De motorische cortex van de hersenen moet werken tijdens het schrijven en doet dat veel minder wanneer je typt,” besluit Seifer.