Zij gaan een jaar de ruimte in als voorbereiding op de reis naar Mars

door
Roald
Leestijd 1 min.

Een Amerikaanse astronaut en een Russische kosmonaut zullen een jaar in het International Space Station (ISS) doorbrengen als voorbereiding op een toekomstige missie naar Mars. De twee maken deel uit van een onderzoek naar de fysiologische en psychologische effecten van een langdurig verblijf in de ruimte. Scott Kelly en Mikhail Kornienko zullen naar ISS vertrekken op 27 maart met een ruimtevaartuig van Rusland. De twee zullen in maart 2016 terugkeren naar de Aarde.

Het zal de langste ononderbroken periode zijn dat twee astronauten in het ISS zitten dat sinds 2000 bemand is. Beiden hebben al heel wat ervaring in de ruimtevaart. Scott Kelly, 50, en Mikhail Kornienko, 54, hebben elk al zes maanden in het ruimtestation doorgebracht.

"Ik hoop dat het niet te moeilijk zal zijn en dat we er een langere tijd kunnen blijven wonen en werken," zei Scott Kelly. "Maar we zullen het pas weten op het eind van deze ervaring."

Een langdurig verblijf in de ruimte is een zware lichamelijke inspanning. De botten en spieren van de astronauten hebben serieus te lijden onder de unieke omstandigheden in de ruimte. Maar volgens Gennady Padalka, een Russische kosmonaut, is de zwaarste uitdaging niet de fysieke maar de psychologische. "Je bent ver weg van de aarde en leeft in een gesloten ruimte. Je hebt weinig contact met mensen en je kan maar met weinig mensen praten," zei hij.