Je ogen sluiten helpt je om dingen te herinneren

Wie zich niet kan herinneren waar hij zijn sleutels heeft gelegd of wat de pincode was, probeert best zijn ogen te sluiten. Experimenten tonen aan dat het geheugen beter werkt wanneer we de buitenwereld afsluiten. Er wordt gedacht dat het blokkeren van afleiding het nodige intellect bevrijdt om dingen terug te halen.

Psychologen van de Universiteit van Surrey hebben de theorie getest op bijna 200 mannen en vrouwen. Ze lieten hen korte films zien en stelden daarna een aantal vragen over wat ze hadden gezien. Het eerste filmpje had geen geluid en toonde hoe een elektricien dingen stal in het huis waar hij een klus uitvoerde.

De vrijwilligers moesten vervolgens vertellen wat ze hadden gezien. De helft van hen deed dat met hun ogen gesloten. Degenen die het probeerden met open ogen, wisten slechts 48% van de vragen volledig juist te beantwoorden terwijl dat bij de andere groep maar liefst 71% was.

Het tweede filmpje kwam uit de BBC serie Crimewatch en had geluid. Opnieuw wist de groep die de ogen sloot meer feiten op te roepen die ze gezien en gehoord hadden. Onderzoeker Robert Nash bewees daarmee dat het inderdaad gemakkelijker is om dingen te herinneren als je je ogen sluit. Volgens hem profiteren we van het feit dat we afleiding blokkeren op dit manier.

De politie gebruikt volgens Nash al jarenlang de techniek bij verhoringen en het zou dus nuttig zijn om te proberen wanneer je je sleutels niet meer weet liggen of vergeten bent wat er op het boodschappenlijstje stond.