Treintickets mogelijk goedkoper in daluren

Uitspraken dat de bus- en treinkaartjes duurder worden tijdens de spits moeten genuanceerd worden, vinden De Lijn en NMBS. Zo is het goed mogelijk dat treintickets nét goedkoper worden tijdens de daluren.

«Het is te kort door de bocht om te zeggen dat treintickets duurder zullen worden tijdens de spits», reageert woordvoerder van NMBS Bart Crols op de berichten uit sommige kranten. Eerder hadden die geschreven dat een buskaartje in de spits duurder zou worden dan in de daluren, omdat de plaatsen dan schaarser zijn. Woordvoerster van De Lijn Astrid Hulhoven bevestigde dat dit systeem binnen één, hoogstens twee jaar, zou worden ingevoerd. Ook de NMBS zou plannen hebben in die richting, zo werd gezegd.

«Openbaar vervoer moet aantrekkelijker worden. Niet omgekeerd»

Volgens Bart Crols moet dat nieuws echter genuanceerd worden. «Het is wel zo dat we werken aan een flexibeler tarievenplan», vertelt Bart Crols aan Metro. «Op dit moment loopt de discussie om de tickets tijdens de daluren nét goedkoper te maken, om meer mensen op de trein te krijgen. We moeten het openbaar vervoer aantrekkelijker maken. Niet omgekeerd.» De volgende maanden moet er meer duidelijkheid komen over concrete plannen om tarieven aan te passen aan het tijdstip van de dag.

«Uitspraken zijn ongegrond»

Ook openbaarvervoermaatschappij De Lijn bestempelt de berichten over duurdere tickets als ongegrond. «Die zogenaamde gedifferentieerde tarieven zijn een denkpiste die nog niet is onderzocht. Bijgevolg zijn hierover ook nog geen beslissingen genomen», klinkt het scherp. Het lijkt er dus op dat reizigers zich vooralsnog geen zorgen moeten maken over duurdere kaartjes.

(LDC)