De rijzende ster van Lena Dunham

HBO kondigde net het vijfde seizoen aan, de eerste aflevering van seizoen vier verscheen dit weekend en het derde deel kan je vanaf vandaag bekijken op dvd. Het mag duidelijk zijn dat de komische reeks Girls enorm populair is op dit moment. Vandaar dat het ons een prima idee leek om Lena Dunham, de bedenker van Girls en actrice achter het hoofdpersonage Hannah Horvath, eens van dichterbij te bekijken.

Lena Dunham kwam op de wereld op 13 mei 1986 in New York, in een kunstig gezin. Haar vader Caroll Dunham is een schilder, wiens werk omgeschreven werd als een botsing tussen brutaliteit en schoonheid. Laurie Simmons, Dunhams moeder, is een bekende fotografe die vooral foto’s maakt van poppen. In 2006 maakte ze haar eerste film The Music of Regret, waarin de onderwerpen van haar foto’s tot leven kwamen door de hulp van professionele poppenspelers, muzikanten, dansers, cinematograaf Ed Lachmand, actrice Meryl Steep en Grace, haar jongste dochter. Het is dus duidelijk waar Lena haar mosterd haalde.

Lena Dunham behaalde haar bachelordiploma in Creative Writing aan Oberlin College, waar ze begon met scripts te schrijven voor kort- en speelfilms. Dealing was het eerste werk dat ze voltooide in 2006. De volledige familie Dunham deed mee in deze komische kortfilm over een succesvolle 13-jarige kunsthandelaar in New York.

2009 was het jaar waarin Dunham een kleine doorbraak maakte. Ze maakte de webserie Delusional Downtown Diva’s, over drie vrouwen die succes proberen vinden in de New Yorkse kunstwereld zonder al te veel moeite te doen. De show had een kleine, trouwe schare fans. In hetzelfde jaar maakte ze ook haar eerste speelfilm, Creative Nonfiction. In de film speelt ze Ella, een studente die een filmscenario moet schrijven om af te studeren maar daar niet aan toekomt omdat ze het gedrag van haar vriendje probeert te doorgronden.

Nadien zette ze weer een belangrijke stap in haar carrière door Tiny Furniture te schrijven en regisseren. Die film, over een net afgestudeerde vrouw die niet weet wat ze moet doen met haar leven, won een prijs op de South by Southwest Music and Media Conference. Die award opende de deuren voor een aantal filmfestivals en zorgde ervoor dat ze opgemerkt werd door Judd Apatow (bekend van Knocked Up en The 40 Year Old Virgin).

Doordat ze ook steeds in haar eigen werk acteerde, verwierf ze stilletjes aan ook faam als actrice. Ze speelde mee in enkele kortfilms en in 2011 kwam ze voor het eerst in contact met zender HBO. Dunham speelde een kleine rol in de miniserie Mildred Pierce. Normaal zou het drie dagen werk zijn, maar na één dag mocht ze al vertrekken. Producer Ilene Landress vond haar verschrikkelijk en zocht blijkbaar al naar vervanging toen ze het nieuws aan Dunham bracht.

Een jaar later kwam Lena opnieuw in contact met HBO, toen de zender haar het groene licht gaf voor de productie van Girls. De pilootaflevering maakte ze met Judd Apatow, die tot het project aangetrokken was door haar creativiteit. Apatow hoopte met de serie ook een realistisch beeld van vrouwen op tv te brengen.Grappig detail, Ilene Landress werd ook een producer voor Girls, wat betekende dat ze opnieuw samenwerkten. Dit keer mocht Dunham gelukkig aanblijven.

Girls werd een enorm succes. De serie won al twee Golden Globes, voor Beste Serie en Beste Actrice (Dunham zelf) in 2013. Het succes legde Dunham geen windeieren. Zo verkocht ze in 2012, op 26-jarige leeftijd, de rechten van haar eerste boek voor 3,5 miljoen dollar. Dat verscheen in 2014 onder de titel Not That Kind of Girl. In datzelfde jaar mocht ze ook een aflevering van het befaamde komedieprogramma Saturday Night Live presenteren.

Sinds 2012 heeft Dunham een relatie met Jack Antonoff, de gitarist van Fun. Ze liet opteken dat ze niet zal trouwen voordat het homohuwelijk gelegaliseerd is in de Verenigde Staten. In 2014 kreeg ze een prijs van de ‘Point Foundation’ voor haar steun aan de homogemeenschap.

Zin om Dunham aan het werk te zien? Het derde seizoen van Girls is sinds vandaag beschikbaar op Blu-ray en dvd!

BX_GIRLSS3_DVD_SC_3D