Er werd een recordaantal van 97 wolkenkrabbers gebouwd in 2014

door
Roald
Leestijd 2 min.

In 2014 werd er een recordaantal wolkenkrabbers (een gebouw van meer dan 200 meter hoogte) gebouwd en voor het zevende jaar op rij voltooide China de meeste van hen volgens een nieuw rapport van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat.

China heeft 58 wolkenkrabbers gebouwd wat een stijging van 61% is ten opzichte van de 36 gebouwen in 2013. In Tianjin, een stad ten oosten van Beijing, werden de meeste wolkenkrabbers neergezet (zes). In Chongqing, Wuhan en Wuxi werden vier wolkenkrabbers gebouwd.

Als je alle nieuwe wolkenkrabbers in China boven elkaar zou stapelen, zou je een hoogte van 13.548 meter bereiken, wat de hoogtelimiet is voor commerciële lijnvliegtuigen.

Het hoogste gebouw van het jaar was echter niet van Chinese makelij. Het One World Trade Center in New York was met een hoogte van 541 meter het hoogste gebouw van 2014. De wolkenkrabbers uit China kwamen wel drie keer voor in de top 10.

Azië domineert al jaren de torenhoge bouw. In 2014 werden 76% van de gebouwen die hoger dan 200 meter zijn, in het Oosten voltooid. De Verenigde Arabische Emiraten behaalden achter de Filippijnen en China de derde plaats op de lijst.

In haar analyse merkte de Raad op dat China niet van plan is om te minderen, maar dat wil niet zeggen dat China zich geen zorgen meer moet maken over de trager groeiende economie. "Het is verleidelijk, maar gevaarlijk om dit als een teken te zien van een gezonde economie, want de Chinese nationale en regionale overheden zijn overwegend de hoofdaandeelhouders in veel van de projecten," schreef de Raad.