Saoedische geestelijke verbiedt het maken van sneeuwmannen

Een prominente Saoedische geestelijke heeft het maken van sneeuwpoppen verboden omdat dat anti-islamitisch zou zijn. Op een religieuze website vroegen vaders of hun kinderen sneeuwpoppen mochten maken na een sneeuwstorm in het noorden van het land. Sheikh Mohammed Saleh al-Munajjid antwoordde dat het niet toegestaan is om standbeelden te maken van sneeuw zelfs bij wijze van spelen en plezier.

Volgens de soennitische islam wordt het bouwen van een beeld van een mens beschouwd als zondig gedrag. “God heeft de mensen de ruimte gegeven om te maken wat ze willen zolang het geen ziel heeft zoals bomen, schepen, vruchten, gebouwen enzovoort,” schreef hij in zijn uitspraak.

Dat leidde al snel tot een polemiek op Twitter waar gebruikers schreven dat de geestelijken bang zijn voor hun geloof en dat ze zieke geesten zijn. Een andere postte dat de reden achter het verbod angst voor opruiing is. Een derde zei dat het land door twee soorten mensen wordt geteisterd: “Het volk dat voor alles in hun leven op zoek is naar een fatwa (religieuze uitspraak) en de geestelijken die niets liever doen dan zich moeien met alles in het leven van anderen door middel van een fatwa.”

Munajjid had echter ook een aantal voorstanders. “Een sneeuwpop imiteert ongelovigen en bevordert erotiek.”

De bergstreken van de Tabuk provincie in de buurt van Saudi-Arabië en de grens met Jordanië, zijn voor het derde opeenvolgende jaar bedekt met een dik sneeuwtapijt.