Je presteert slechter zonder iPhone

door
Roald
Leestijd 2 min.

Je zou denken dat je jezelf een plezier doet als je jouw telefoon achterlaat wanneer je een belangrijke vergadering hebt of een zakendiner, maar volgens een nieuwe studie is juist het tegenovergestelde waar. Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Missouri leidt een scheiding van je iPhone tot fysiologische angst en slechte cognitieve prestaties.

De studie, The Extended iSelf: The Impact of iPhone Separation on Cognition, Emotion, and Physiology, werd gepubliceerd in het Journal of Computer-Mediated Communication. De onderzoekers onderzochten 40 iPhone-gebruikers uit drie journalistieke opleidingen. Ze kozen voor iPhones omdat het apparaat gemakkelijk uit te schakelen is.

Eerst werden de deelnemers verteld om in hokje een puzzel te maken terwijl ze hun telefoon bij de hand hadden. Vervolgens kregen ze te horen dat hun toestel een storing veroorzaakte en dat het nodig was om het af te geven. De onderzoekers lieten de iPhone rinkelen wat de deelnemers konden zien en horen, maar ze konden niet opstaan om het te beantwoorden. Elke keer werd de hartslag en bloeddruk bijgehouden.

Het resultaat laat zitch raden: de bloeddruk en hartslag van de deelnemers verhoogde significant wanneer ze hun telefoon hoorden rinkelen maar niet konden antwoorden. Ook het invullen van de puzzel werd moeilijker wanneer hun telefoon niet bij hen was.

De onderzoekers suggereren dat de afwezigheid van een iPhone ervoor zorgt dat gebruikers een vermindering van hun 'zelf' voelen. "Ons advies is dat je altijd je iPhone bij hebt, maar om je telefoon op stil te zetten of uit te zetten tijdens cognitief veeleisende taken zoals vergaderingen, het werk, examens, etc) om eventuele afleiding te verminderen gedurende de dag."