Schrikkelseconde kan opnieuw het internet breken

door
Roald
Leestijd 1 min.

In juni zullen wetenschappers precies één seconden toevoegen aan de klok, maar deze ogenschijnlijk kleine verandering zou desastreus kunnen zijn voor computers en websites over de hele wereld. De laatste keer dat er een schrikkelseconde werd toegevoegd in juni 2012 kenden sites als Reddit, Gawker, LinkedIn en Yelp tijdelijkse storingen.

Volgens Wired was Reddit ongeveer een uur en een half plat wat op zich niet zo'n ramp is. Maar het probleem breidde zich ook uit naar websites van luchtvaartmaatschappijen wiens reservatiesysteem niet meer functioneerde. Daardoor werden vliegplannen van Qantas en Virgin Australia serieus verstoord.

Volgens The New York Daily ligt het probleem bij het feit dat veel computersystemen niet in staat zijn om "twee dezelfde seconden op een rij te herkennen". Gelukkig heeft Google al een oplossing gevonden in de vorm van een geleidelijke overgang. De schrikkelseconde zal in kleine milliseconden per uur worden toegevoegd in plaats van in een keer.

Het doorvoeren van een schrikkelseconde is weldegelijk van groot belang want zo wordt er rekening gehouden met het vertragen (en versnellen) van de rotatie van de Aarde. De rotatie van onze planeet versnelt en vertraagt om verschillende redenen. Een massale aardbeving kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat onze planeet sneller roteert terwijl het ontstaan van bergketens een vertragend effect hebben. Elke verandering in de rotatiesnelheid is van belang voor tijd. Door de schrikkelseconde in te voeren, voorkomen we dat we uiteindelijk een zonsondergang hebben om bijvoorbeeld 8:32 in de ochtend.