Mercedes-Benz onthult zelfbesturende wagen met salon

Gisteren toonde Dieter Zetsche, de voorzitter van de Duitse autogroep Daimler, de eerste conceptauto van de ‘Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion’ op CES, een grote technologiebeurs in Las Vegas. Het prototype ziet er niet enkel futuristisch uit, het zit ook nog eens bomvol technologie.

Ondanks dat de wagen zichzelf kan besturen, is er nog steeds een stuur voorzien en heeft een bestuurder nog altijd de mogelijkheid om zelf controle te nemen over het voertuig. De voorste stoelen kunnen zich wel omdraaien zodat alle passagiers recht tegenover elkaar komen te zitten, in een soort mobiele woonkamer. “In de toekomst verleent de auto toegang tot de twee belangrijkste luxegoederen van de eenentwintigste eeuw: persoonlijke ruimte en quality time”, zei Dieter Zetsche tijdens de voorstelling. Rondom de passagiers zitten nog een aantal touchscreens verwerkt waarmee ze zich kunnen entertainen terwijl de auto hen naar de bestemming brengt.

Maar dat is niet alles. Zetsche voorspelt dat communicatie naar buiten steeds belangrijk wordt voor auto’s. Zo kunnen de opzichtige ledlichten voor- en achteraan op de wagen van kleur veranderen om aan te tonen dat de wagen zichzelf bestuurt, of dat er iemand achter het stuur zit. De leds kunnen ook een lichtpad projecteren dat duidelijk maakt aan voetgangers dat het veilig is om over te steken.

Het prototype maakte maandag nog een ritje op de befaamde Strip in Las Vegas en staat nog tot 9 januari op de Consumer Electronics Show (CES). Die show geeft de laatste jaren steeds meer ruimte aan autotechnologie, vooral aan zelfbesturende wagens of auto’s die verbonden zijn met het internet.

daimler_interior.97c5d091053.original