Hubble Space Telescope bezocht een oude bekende en maakte fantastische beelden

door
Roald
Leestijd 1 min.

In 1995 nam de Hubble Space Telescope van NASA zijn meest iconische beeld ooit. De telescoop fotografeerde nooit eerder geziene details van de drie reusachtige kolommen in de Eagle Nebula (Adelaarsnevel).

De Hubble Space Telescope is de drie pijlers opnieuw gaan bekijken en nam er prachtige nieuwe beelden van.

De nieuwe foto's van de Pillers of Creation zijn scherper dan het origineel en bieden een breder gezichtsveld. Ze onthullen de basis van de koude, gasachtige kolommen voor het eerst. Astronomen hebben gevraagd om van dezelfde regio zichtbare en infrarode foto's te maken.

Het originele beeld werd Pillars of Creation genoemd, maar de nieuwe beelden hinten dat er ook Pillars of Destruction bestaan.

"We hebben ze gevonden op een zeer uniek en kortstondig moment in hun evolutie," verklaarde Paul Scowen van de Arizona State University in Tempe.

"Onze zon werd waarschijnlijk gevormd in een soortgelijk turbulent gebied waar sterren gevormd worden. Er is bewijs dat de creatie van ons zonnestelsel werd gekruid met radioactieve scherven van een nabijgelegen supernova. Dat betekent dat de zon gevormd is als een deel van een cluster met massieve sterren die een krachtige ioniserende straling hebben zoals wordt gezien in de Eagle Nebula. Dat betekent dan weer dat wanneer je naar de omgeving van de Adelaarsnevel kijkt, je precies naar een omgeving kijkt waarin onze zon gevormd werd."

De originele foto uit 1995:

De nieuwe beelden: