De Dode Zee sterft een langzame dood

door
Roald
Leestijd 1 min.

De Dode Zee trekt al duizenden jaren bezoekers aan die komen drijven in de zoute wateren en profiteren van de voordelen voor de gezondheid. Maar de regio zou wel eens snel zijn aantrekkingskracht kunnen verliezen nu experts hebben ontdekt dat het waterpeil van de zee jaarlijks gemiddeld met één meter daalt. De daling zou veroorzaakt worden doordat er meer water uit de zee stroomt dan er water in de zee terechtkomt.

De eerste metingen dateren van 1927 en sindsdien is het waterpeil van de zee die beroemd werd dankzij de bijbelse verhalen, afgenomen. Sinds 1950 is het waterpeil met 40 meter gedaald. Het lage niveau is te wijten aan de slechte balans tussen de hoeveelheid inkomend en uitgaand water. Volgens deskundigen van het Geological Institute of Limnological Research komt dat door de Jordaan die de zee veel minder water voedt dan vroeger omdat de rivier veel intensiever gebruik wordt door de bevolking van de omliggende landen voor irrigatie en consumptie.

De Dode Zee, bekend als de Zee van Zout, scheidt Israël en Jordanië. Ze wordt zo genoemd omdat het zoutgehalte bijna 10 keer hoger is dan dat van de oceaan waardoor er geen planten of vissen in kunnen overleven. Het gebied trekt al meer dan 2000 jaar toeristen aan die hun gezondheid willen verbeteren. Experts zeggen dat het mineraalgehalte van het water, het lage niveau van pollen en allergenen in de atmosfeer en de hogere luchtdruk gezondheidsvoordelen hebben.

Het is gebleken dat mensen met ademhalingsziekten zoals cystische fibrose profiteren van de verhoogde atmosferische druk. Ook mensen die last hebben van rhinosinusitis of sinusitis hebben er baat bij in de zoute omgeving te verblijven.