Ondanks de vliegtuigongelukken was 2014 een veilig jaar om te vliegen

Afgelopen jaar zijn er heel wat vliegtuigongelukken gebeurd die voor opschudding zorgden in de media. Zo was er vlucht MH17, die werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne, vlucht MH370, die spoorloos verdween boven de Zuid-Chinese Zee en recenter crashte vlucht QZ8501 van AirAsia. Toch zijn vliegreizen nog nooit zo veilig geweest als dit jaar volgens de gegevens.

Zo berekende het Bureau of Aircraft Accidents Archives (BAAA) uit Genève dat er dit jaar het minste crashes plaats vonden sinds het vertrek van de eerste commerciële vlucht in 1949. Voor het BAAA telt een vliegtuigongeluk als een crash als het vliegtuig niet meer te herstellen is na het ongeluk. Dit jaar waren er volgens het BAAA 111 crashes, het laagste aantal dat ze ooit gemeten hebben.

aircraft-crash-rate-per-year-crashes_chartbuilder

Het aantal doden door gevolg van vliegtuigongelukken is wel toegenomen in 2014. Vorig jaar stierven er 459 mensen door een ongeluk tijdens een vliegreis, het laagste aantal sinds de metingen begonnen. Dit jaar zijn er 1.320 personen overleden door een vliegtuigongeluk.

deaths-in-aircraft-crashes-deaths_chartbuilder

Ondanks deze stijging en de spraakmakende ongelukken van afgelopen jaar lijkt het erop dat vliegreizen steeds veiliger worden.