Dankzij fitness trackers weten we waar het langst gefeest wordt op Nieuwjaar

Fitness trackers zijn handig voor mensen die hun gezondheid en sportactiviteiten willen bijhouden op hun smartphone. De data-analisten van Jawbone, een merk van fitness trackers, hebben de slaapdata van hun gebruikers op 1 januari 2014 onder de loep genomen om te zien in welke landen het feestje het langst duurt.

Uit hun analyse blijkt dat Europa en Zuid-Amerika het hardst uit de bol gaan tijdens Nieuwjaar, met Rusland en Oekraïne als grootste feestvarkens. In Rusland en andere voormalige Sovjetstaten is Nieuwjaar, of Novy God, een belangrijke feestdag. Onder het communistisch bewind werd Kerstmis verboden, waardoor de gebruiken van de kerstdag opschoven naar nieuwjaarsdag. Ondanks dat Kerstmis niet meer verboden is, blijft Novy God een enorm populaire feestdag. Zo is de gemiddelde bedtijd van Jawbonegebruikers in Moskou is 3.43 uur. Sint-Petersburg en Kiev vervolledigen de top drie met een gemiddelde bedtijd van 3.35 uur. Ter vergelijking, België bekleedt wereldwijd de negentiende plaats met een gemiddelde bedtijd om 2.26 uur.

Nieuwjaar blijkt het minst populair in Israël en China, met een respectievelijke gemiddelde bedtijd van 0.45 uur en 0.42 uur. De verklaring daarachter is dat deze landen hun eigen nieuwjaarsfeest hebben. Zo wordt Chinees Nieuwjaar volgend jaar gevierd op 19 februari. Rosj Hasjana, het nieuwjaarsfeest van de joodse gemeenschap, wordt in 2015 gevierd tussen 13 en 15 september.