Waarom vliegtuigreizen winderigheid opwekken

door
Kevin
Leestijd 2 min.

De Deense doctor Jacob Rosenberg van de Universiteit van Kopenhagen heeft een verband gevonden tussen een reis met het vliegtuig en winderigheid. Tijdens een lange vlucht naar Nieuw-Zeeland, had hij het gevoel dat zijn maag was opgeblazen. Hij merkte ook op dat een leeg flesje water uitgezet was tijdens de vlucht, maar dat hetzelfde flesje opnieuw gedeukt was toen hij geland was. Na enkele drankjes met zijn Nieuw-Zeelandse collega's begon hij te denken over de wetenschappelijke gevolgen en besloot hij dat hij het effect wou onderzoeken. Zo kwam hij te weten dat een vliegtuigreis winderigheid in de hand werkt.

Gemiddeld laat een persoon op de grond zo'n tien winden per dag, wat ongeveer neerkomt op één liter gas. Rosenberg ontdekte dat die liter gas in je lichaam zich uitzet omdat er minder luchtdruk is in een vliegtuig. Zo'n zestig procent van de piloten klaagt dan ook regelmatig last te hebben van een opgeblazen gevoel tijdens hun job.

Rosenberg zijn onderzoek toonde aan dat in de meeste vliegtuigen al maatregelen zijn genomen om de ongemakken van een wind te verminderen. Zo zijn er vaak koolstoffilters ingebouwd in het verluchtingssysteem van een vliegtuig. Die vangen heel wat geurtjes op en zorgen ervoor dat de stank niet circuleert in het vliegtuig. Luchtvaartmaatschappijen zorgen er blijkbaar ook vaak voor dat het voedsel op vliegtuigen weinig vezels en veel koolhydraten bevat.

Volgens Rosenberg is winderigheid een probleem dat veel voorkomt maar waar veel te weinig over gesproken wordt. Hij hoopt dat hij met zijn onderzoek ervoor zorgt dat de schaamte verholpen kan worden.