Pasta komt nu ook uit 3D-printers

Pastaproducent Barilla maakte eerder deze week de resultaten van een opmerkelijke wedstrijd bekend. Deelnemers aan de wedstrijd, die de pastagigant samen met crowdsourcingplatform Thingarage organiseerde, moesten op zoek naar originele vormen voor pasta. Maar dat was niet de enige vereiste, de pasta moest ook printbaar zijn met een 3D-printer. Meer dan 530 ontwerpers uit 20 verschillende landen gingen aan de slag maar uiteindelijk gingen er maar drie pasta-ontwerpen aan de haal met 800 euro.

De winnaars zijn het biodynamische Rosa Pasta dat openbloeit als een bloem van Loris Tupin uit Frankrijk, Vortipa, een pasta in de vorm van een draaikolk, van de Italianen Danilo Spiga en Luis Fraguarda en Lune, een maanvormige pasta met kleine kratertjes van Alessandro Carabini uit Italiƫ.

Lune
Lune
vortipa
Vortipa

Het is niet de eerste keer dat Barilla zich bezighoudt met 3D-printers. Eerder dit jaar zat de Italiaanse pastaproducent samen met het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO om de mogelijkheden om klanten hun eigen pastavormen te laten printen te bekijken.