Tien rampenfilms die je van je stoel blazen

door
Kevin
Leestijd 5 min.

Vulkaanuitbarstingen, overstromingen, aardbevingen, tornado's, extreme weersomstandigheden... Het zijn verschrikkelijke rampen die tonen hoe wreed en krachtig de natuur kan zijn, maar diezelfde rampen zijn al jarenlang het onderwerp voor heel wat films. Nu Into the Storm op dvd en Blu-ray in de winkelrekken ligt, leek het ons een goed moment om op zoek te gaan naar tien films die de vernietigende kant van de natuur in beeld brengen.

  • Airport (1970)
  • Er waren al heel wat rampenfilms verschenen voor Airport, maar deze film leidde een gouden tijd in voor het genre. Airport gaat over een vliegtuig dat een noodlanding moet maken nadat er een bom op ontplofte, maar een zware sneeuwstorm maakt dat niet evident. Je krijgt zowel het verhaal van de mensen in het vliegtuig, als dat van de verkeersleiders in de luchthaven terwijl ze proberen het vliegtuig veilig aan de grond te krijgen. De cast zat boordevol sterren zoals Burt Lancaster, Dean Martin, Jacqueline Bisset en Helen Hayes. Airport was een enorm succes en ontving tien Oscarnominaties, waarvan Helen Hayes er eentje verzilverde voor Beste Actrice.

  • The Poseidon Adventure (1972)
  • The Poseidon Adventure breit verder op het succes van Airport. De sterrencast telde met Gene Hackman, Ernest Borgnine, Jack Albertson, Shelley Winters en Red Buttons maar liefst vijf Oscarwinnaars. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Gallico en toont hoe een groep mensen probeert te ontsnappen van een gekapseisd schip. The Poseidon Adventure was de film die in 1972 het meeste cinemakaartjes verkocht en werd nog bekroond met de Oscar voor Best Originele Lied en voor Beste Visuele Effecten. Zeven jaar later werd het vervolg Beyond the Poseidon Adventure uitgebracht, maar ondanks een andere sterrencast flopte deze film.

  • Earthquake (1974)
  • De titel zegt het al, Earthquake brengt een aardbeving die een groot deel van Los Angeles vernietigt tot leven op het grote scherm. Zoals dat hoort in een rampenfilm, werkten er ook heel wat grote namen, zoals Charlton Heston, Ava Gardner, George Kennedy en Lorne Greene, mee aan Earthquake. De eerste versie van het script is geschreven door Mario Puzo, die enkele jaren eerder enorm succes had gekend met de verfilming van zijn boek The Godfather. Door contractuele verplichtingen voor The Godfather II moest hij de samenwerking vroegtijdig stopzetten. Earthquake kreeg gemengde beoordelingen maar de film werd wel een succes, deels door Sensurround, een geluidssysteem dat je geluid deed voelen, zodat de aardbeving levensecht aanvoelde.

  • The Towering Inferno (1974)
  • 1974 was ongetwijfeld het eerste hoogtepunt van de rampenfilms. In hetzelfde jaar als Earthquake verscheen ook The Towering Inferno, een verfilming van de boeken The Tower en The Glass Inferno. The Towering Inferno bevat alle ingrediënten voor een klassieke rampenfilm: een sterrencast met Paul Newman, Steve McQueen, Fred Astaire en Faye Dunaway, meerdere verhaallijnen en een spectaculair centraal evenement, in dit geval een reusachtige toren die vuur vat tijdens de opening. Het was de eerste keer dat twee grote Hollywoodstudio's, 20th Century Fox en Warner Bros., samenwerkten aan een film en dat leek zijn effect te hebben. The Towering Inferno werd goed onthaald door critici en kijkers, sloot 1974 als meest winstgevende film, won uiteindelijk drie Oscars en werd een klassieker in het rampengenre. Grappig detail, de scene met de brandende discotheek was de inspiratie voor het lied ‘Disco Inferno'.

  • Independence Day (1996)
  • Na The Towering Inferno verschenen er nog heel wat rampenfilms, maar de interesse van het publiek nam geleidelijk aan af. Pas in de jaren negentig kende het genre een heropleving, deels dankzij de nieuwe mogelijkheden die computeranimatie met zich meebracht. Independence Day is daar een voorbeeld van. Deze rampenfilm bevat net als die van de jaren '70 een heleboel grote namen, zoals Will Smith, Jeff Goldblum en Randy  Quaid. De ramp in dit geval zijn aliens die de aarde aanvallen en de mensheid die terugslaat op 4 juli, de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag. Deze film is de eerste in een reeks rampenfilms van regisseur Roland Emmerich.

  • The Day After Tomorrow (2004)
  • Roland Emmerich is naast regisseur ook een milieuactivist. Het is dus logisch dat hij aan het begin van de 21ste eeuw, wanneer het besef dat de aarde opwarmt steeds algemener werd, een film maakte rond klimaatverandering. In The Day After Tomorrow wordt het weer steeds extremer, totdat grote stormen het noordelijk halfrond terugbrengen naar een ijstijd waarin mensen proberen te overleven. Critici gaven gemengde recensies over The Day After Tomorrow maar de film zamelde uiteindelijk meer dan 500 miljoen dollar in.

  • 2012 (2009)
  • Emmerich ging vijf jaar later verder op zijn élan met weer een rampenfilm. Deze keer krijgt de aarde een overstroming van bijbelse proporties te verwerken door de snelle opwarming van de kern van de aarde.  Dat heeft deze keer niets te maken met de opwarming van de aarde, maar wel met het bijgeloof dat volgens de Mayakalender de wereld zou vergaan in 2012. Net als The Day After Tomorrow kreeg 2012  gemengde commentaren maar toch bracht de film serieus wat geld in het laatje. Wereldwijd haalde 2012 bijna 770 miljoen dollar op.

  • The Tower (2012)
  • Rampenfilms zijn niet uitsluitend een Amerikaanse aangelegenheid, ook de Zuid-Koreaanse cinema draagt zijn steentje bij aan het genre. In 2012 kwam verscheen The Tower, een remake van The Towering Inferno, op de Koreaanse schermen. Regisseur Kim Ji-Hoon gaf toe dat de Amerikaanse film uit 1974 hem inspireerde, maar dat hij ook inspiratie putte uit de eerste keer dat hij het gigantische 63 Building in Seoel zag. The Tower was één van de succesvolste films van het jaar in Zuid-Korea en werd in de rest van de wereld uitgebracht op dvd.

  • Sharknado (2013)
  • Wat krijg je als je een haai het pad van een tornado kruist? Sharknado blijkbaar, een film waarin haaien plots een gevaarte op het land worden omdat ze zich kunnen verplaatsen in tornado's. Het idee klinkt belachelijk en de première op tv-kanaal Syfy haalde lagere kijkcijfers dan gemiddeld, maar Sharknado werd een trend op Twitter en al snel wilden meer mensen hem zien. Syfy zond de film in twee weken nog twee keer uit en al snel was Sharknado hun populairste film. Uiteindelijk werd de tv-film getoond in 200 cinemazalen in de Verenigde Staten en Sharknado werd het nieuwe synoniem voor een film die ‘zo slecht is dat hij goed wordt'.

            10. Into the Storm (2014)

    Opnieuw tornado's in Into the Storm, deze keer zonder haaien maar dat maakt ze niet minder gevaarlijk. Into the Storm combineert de spanning van een rampenfilm met de kracht van een found footagefilm en brengt zo ontzagwekkende tornado's op een spectaculaire manier op het scherm. De tornado's grijpen je meteen vast, sleuren je door de film en laten je verweerd achter op het einde van deze adembenemde film. Into the Storm was een succes in de cinemazalen en is vanaf 17 decemberte verkrijgen op Blu-Ray en dvd.