Wetenschappers ontdekken vreemde vis in Marianentrog

Alan Jamieson en zijn team van wetenschappers hebben een bizarre vis gefilmd op een recorddiepte van 8145 meter. Ze ontdekten ook andere nieuwe vissoorten en schaaldieren die op camera werden vastgelegd.

De dieren werden ontdekt tijdens een internationale expeditie naar de Marianentrog die elf kilometer diep is. De wetenschappers lieten onbemande verkenners afzakken naar dieptes tussen de vijf en tien kilometer. Op een diepte van dik acht kilometer stootte het team wetenschappers op een bizarre vis die vermoedelijk een soort slakdolf is. Dat is een kleine straalvinnige vis, maar helemaal zeker zijn de wetenschappers niet.

“Het dier ziet er zo vreemd uit,” vertelde Alan Jamieson, de hoofdonderzoeker, aan de BBC. “Hij lijkt ongelooflijk fragiel en als hij zwemt schijnt er een dun nat papier achter hem aan te drijven. Hij heeft ook een vreemde snuit die vergelijkbaar is met die van een hond in tekenfilms.”

De vis zwom op een recorddiepte van ongeveer 8200 meter. Tot het dier gevangen wordt, zal zijn oorsprong en soort een mysterie blijven. De onderzoekers vonden er ook vlokreeftjes. Dat is op zich niet zo speciaal, maar deze exemplaren waren bijna 30 centimeter groot terwijl een normale vlokreeft ongeveer 2 tot 3 centimeter lang is.