Wetenschappers bewijzen dat knuffels het immuunsysteem verbeteren

We weten dat knuffels ons een warm gevoel geven van binnen en dit gevoel blijkt goed te werken tegen stress en verbetert ons immuunsysteem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Carnegie Mellon University.

Het is bekend dat stress het immuunsysteem kan verzwakken en in deze studie vroegen de onderzoekers zich af of sociale steun (in de vorm van knuffels) mensen kon beschermen tegen de verhoogde gevoeligheid voor ziekten veroorzaakt door de bijzondere stress die ontstaat bij interpersoonlijke conflicten.

“We weten dat mensen die voortdurend in conflict gaan met anderen minder goed in staat zijn om zich te weren tegen verkoudheidsvirussen. We weten ook dat mensen die sociale steun kregen beter beschermd zijn tegen de effecten van stress op psychologisch vlak,” zei Dr. Sheldon Cohen, psycholoog en hoofdauteur van de studie, in een verklaring. “We hebben getest of de perceptie van sociale steun ook even effectief is tegen gevoeligheid voor infecties.”

Voor het experiment vulden meer dan 400 gezonde volwassenen een vragenlijst in over hun ervaringen met sociale steun. Ze namen ook deel aan een nachtelijk telefonisch interview gedurende twee weken. Ze werden gevraagd hoe vaak zij een conflict hadden met een ander en hoeveel knuffels ze kregen.

Daarna werden de deelnemers blootgesteld aan een verkoudheidsvirus en werd er nagegaan hoe de infectie evolueerde. De onderzoekers vonden dat zowel de ervaren sociale steun als een hoger aantal knuffels ervoor zorgt dat de infectie minder sterk doorkwam. Zij die vaak geknuffeld werden, vertoonden minder symptomen van de ziekte.

“Dit suggereert dat geknuffeld worden een doeltreffend middel is tegen stress en zelfs tegen ziekten. Wie meer knuffels krijgt, is iets beter beschermd tegen infectie,” besloot Cohen.

Knuffelen is trouwens niet alleen goed voor het verlagen van stress en het verbeteren van je immuunsysteem. Het verlaagt ook de bloeddruk en verlicht angsten rond de dood. Het verbetert ook de gezondheid van het hart en vermindert de gevoelens van eenzaamheid.