Noordster mag blijven

De grote goudgele ster mag van de NMBS in het Noordstation blijven. «Dit had ik nooit verwacht», zegt actievoerder Stijn Tormans.

Van een geslaagde protestactie gesproken. Amper één dag nadat de Knack-journalist en fervente treinreiziger Stijn Tormans zijn relaas deed bij Metro, is de spoorwegmaatschappij al van gedachten veranderd.

Terwijl de ‘Etoile du Nord’, ofwel de Noordster, aanvankelijk zou verhuizen naar het spoorwegmuseum in Schaarbeek, mag de ster nu toch blijven in het Noordstation.

«Wij zijn aangenaam verrast door de vele reacties in de publieke opinie», zegt Ines Venneman, woordvoerster van NMBS Brussel, aan brusselnieuws.be. «We luisteren naar onze klanten. Daarom mag de ster blijven.

1.252 likes en een pak media-aandacht

Stijn Tormans is naar eigen zeggen enorm blij met deze ommeslag. En verrast. «Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat de NMBS zo snel gehoor zou geven aan onze oproep», bekent hij aan Metro. «Ik had verwacht dat het een strijd zou worden van maanden aan een stuk. Misschien hebben de 1.252 likes op onze Facebookpagina of de massale media-aandacht, onder andere van Metro, er wel iets mee te maken.»

Volgens Tormans geeft de NMBS te weinig aandacht aan haar erfgoed. «We hebben zo’n ongelofelijke, roemrijke geschiedenis. De eerste treinen in Europa reden in België, daar mogen we best trots op zijn. Het is dus positief dat er een treinmuseum komt in Schaarbeek, maar we moeten het erfgoed levend houden in de stations», zegt hij geestdriftig.

Het Lot van de ster

De ster krijgt dus geen plaats in het museum ‘Train World’, maar wordt tijdens de renovatiewerken wel opgeborgen.

«Als de werken tegen eind 2016 afgerond zijn, mag de ster terugkeren naar de wand van de centrale hal. We zullen dat proces zeker goed in het oog houden», besluit Tormans.

(LDC)