Obama vindt annulatie The Interview een vergissing van Sony

The Interview houdt heel Amerika bezig. De film van Seth Rogen en James Franco werd geannuleerd nadat Sony gehackt werd door Noord-Korea (dat vermoedt de FBI) en de hackers eisten dat de film niet zou worden uitgebracht. Anders zouden ze aanslagen plegen op bioscopen waar de film draaide. De grootste bioscopen in het land besloten al om de film niet te vertonen en ook Sony boog voor de eis van de terroristen.

President Barack Obama is ook op de hoogte van de situatie en sprak net als George Clooney en Sean Penn over een vergissing van Sony. “Ik heb sympathie voor de zorgen waarmee Sony werd geconfronteerd, maar ik denk dat ze een vergissing hebben gemaakt. Ik had graag gehad dat ze mij eerst hadden aangesproken over het annuleren van de film.”

Anonieme hackers geraakten in november in de servers van Sony en kregen allerlei gevoelige e-mails en documenten in handen. Er wordt verondersteld dat de cyberaanval een reactie is op de release van The Interview waarin Kim Jong Un een kopje kleiner wordt gemaakt.

De film stond oorspronkelijk gepland om op 25 december uit te komen, maar na serieuze dreigementen van de hackers besloot Sony om de film volledig te annuleren. Obama is echter van mening dat Sony zich niet had mogen laten leiden door de angst voor een dictator.

“We kunnen een samenleving van een dictator niet zijn wil laten opleggen inzake censuur in de Verenigde Staten. Als iemand in staat is om mensen te intimideren omwille van een satirische film, stel je dan eens voor wat ze gaan doen bij een documentaire die niet bevalt of nieuwsberichten die ze niet graag lezen. Of stel je voor dat producenten en verdelers zelfcensuur toepassen omdat ze niemand willen beledigen die machtig is.”