Wat gebeurt met ons vet als we afvallen?

Wie vaak naar de sportschool gaat om af te vallen en spieren te kweken, staat er meestal niet bij stil, maar waar gaan de kilo’s die we verliezen eigenlijk naar toe? Niets verdwijnt zomaar en dus zochten onderzoekers van de Australische universiteit New South Wales naar een antwoord op de vraag.

Uit het onderzoek bleek dat we het vet dat we verbranden tijdens het sporten uitademen in de vorm van koolstofdioxide. “Er bestaat verrassend veel onwetendheid en verwarring over het proces van gewichtsverlies,” vertelde hoofdonderzoeker Ruben Meerman in British Medican Journal, een wetenschappelijk tijdschrift. “Het juiste antwoord is dat he grootste deel van de verbrande vetmassa wordt uitgeademd als koolzuurgas. Je vet verdwijnt dus letterlijk in de lucht.”

“We hebben bij een gewichtsafname van 10 kilogram het pad van de atomen gevolgd en daaruit bleek dat maar liefst 8,4 kilogram het lichaam verlaat via de longen als koolstofdioxide . De overige 1,6 kilo wordt omgezet in water dat afgescheiden wordt via urine, zweet, tranen en adem.”