Meer en meer tieners vluchten van Facebook

In januari veroorzaakte een rapport van iStrategyLabs nogal wat opschudding bij de Facebook-top en investeerders want uit de studie bleek dat tieners het alomtegenwoordige sociale platform tegenwoordig links laten liggen.

Gisteren liet een nieuw rapport van Frank N. Magid Associates Inc (via Bloomberg) zien dat de populariteit van Facebook bij jonge gebruikers ernstig in verval is. Volgens de studie waren er in 2014 88% van de 13 tot 17-jarigen gebruikers van Facebook terwijl dat aantal in 2013 nog op 94% lag.

Hoewel dit nog steeds een enorm percentage is, is de daling van 6% toch heel belangrijk, zeker wanneer blijkt dat de concurrenten van Facebook die 6% binnen hebben gehaald. Neem Twitter bijvoorbeeld. Magid beweert dat 48% van de gebruikers van sociale media van dezelfde leeftijdscategorie actief waren op Twitter in 2014 terwijl dat in 2013 46% was.

Waarom de populariteit van Facebook daalt bij tieners is niet volledig duidelijk, maar uit de studie bleek dat slechts 9% van de ondervraagden Facebook omschreef als een veilig of betrouwbaar platform. Het bleek ook niet meer zo leuk te zijn want slechts 18% beschreef het als dusdanig terwijl 40% van de ondervraagden Pinterest wel bestempelden als leuk.

Gelukkig kan Facebook nog terugvallen op het enorme succes van vroeger. Het kocht Instagram in 2012 voor 1 miljard dollar en ook WhatsApp is in handen van het sociale medium voor 19 miljard dollar. Beide tools worden wel vaak gebruikt door tieners en zagen het aantal gebruikers dan ook fors stijgen.