«UGent gunt studenten een feestjaar»

Belga / L. Van Assche

De UGent komt met een oriënteringsproef en de verplichting dat studenten in hun bisjaar minstens 75% van de studiepunten moeten halen. «Ze gunnen hen een feestjaar», reageert Didier Pollefeyt, vicerector onderwijs van de KU Leuven, bij Metro.

Wat vindt u van het voorstel van rector Anne De Paepe in De Tijd?

«Een oriënteringsproef is goed en gebruiken wij zelf ook. Maar zo lang die niet verplicht en niet bindend is, kunnen studenten ‘door het rood blijven rijden’. Daarom dient ze hooguit ter aanvulling van andere maatregelen. Bovendien moet ze betrouwbaar zijn.»

En de studievoortgangsmaatregelen?

«De UGent kan gerust opleggen dat studenten driekwart van de studiepunten moeten behalen. Alleen stel ik me de vraag waarom ze pas tussenkomen in het bisjaar. Zo gunnen ze hun studenten een feestjaar en riskeren ze de ouders op te zadelen met kosten en twee jaar tijdverlies.»

Daarom grijpt de KU Leuven sneller in?

«Inderdaad. Wij komen al tussenbeide in het eerste jaar. Studenten die minder dan 30% van de studiepunten halen, mogen zich het volgende jaar niet inschrijven voor diezelfde richting. Ze kunnen dan wel nog een andere richting kiezen.» (ma)