De favoriete drank van James Bond maakt een comeback

‘I would like a medium Vodka dry Martini – with a slice of lemon peel. Shaken and not stirred please.”

In 1964 sprak Sean Connery deze onsterfelijke woorden in de James Bond-film Goldfinger en sindsdien zijn ze synoniem voor de Britse spion. Dus toen Daniel Craig in Skyfall (2012) op bed lag en Heineken dronk waren de Bond-puristen woedend. Heineken had een deal met de makers van Skyfall gesloten en betaalde 30 miljoen pond voor de subtiele reclame.

Maar nu, tot grote vreugde van fans over heel de wereld, hebben filmmakers Sony Pictures een lucratieve deal gesloten met Belvedere Vodka voor de nieuwe film, Spectre. Martine – shaken, not stirred – staat dus terug op het menu van 007.

2416441D00000578-2875745-image-m-3_1418721446954

De details zijn nog niet bevestigd maar er wordt gezegd dat de film een flinke hoeveelheid product placement zal bevatten. Bond is sowieso geen onbekende voor lucratieve marketing deals.

In 2012 wist Sony een deal te sluiten met Coca-Cola, Bollinger, Swarovski, Omega en modeontwerper Tom Ford. Dit jaar hebben een aantal bedrijven zich al aangemeld om hun product te laten zien in de nieuwe film. Onder meer Aston Martin, Bollinger, Heineken, Jaguar Land Rover en Omega zijn geïnteresseerd in een deal.

2416D6D100000578-2875745-image-m-4_1418731869972

Michael G. Wilson, co-producent van de Bond-films, verdedigde de eerdere deals. “Wat er normaal gesproken gebeurt, is dat de firma akkoord gaat met het leveren van gratis producten samen met de nodige technische ondersteuning waarna de producten subtiel in de film getoond worden. Maar als je kijkt naar de originele Bond-boeken van Ian Flemming dan besef je dat hij specifieke producten noemt omdat zijn personage een leven lijdt dat op elk ogenblik kan eindigen en daarom wil Bond genieten van de goede dingen in het leven. We proberen producten te selecteren die oversen komen met dat idee.”

De terugkeer naar de klassieke Bond-drank wordt geapprecieerd door de hardcore fans. Ajay Chowdhury, voorzitter van de James Bond International Fan Club, vertelde aan The Telegraph dat Bond in de romans alles drinkt. “Hij drinkt bier, whisky en andere dingen, maar de drank die we het meest met hem associëren is de wodka martini, shaken not stirred. Al het andere staat een trapje lager.”