Alles stil te land, te water en in de lucht

Het vakbondsprotest heeft zijn hoogtepunt bereikt. Tijdens de nationale stakingsdag legden actievoerders in het hele land het werk neer. «Nooit is er zo'n sterke staking geweest», klinkt het bij het ACV.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Net zoals bij de voorbije drie provinciale acties, werd het openbaar vervoer het zwaarst getroffen. In heel Vlaanderen en Wallonië rijden er geen trams en zo goed als geen bussen, terwijl er ook op het Brusselse MIVB-net geen enkel voertuig rijdt. Bij de NMBS is dat niet anders.

Niet alleen het openbaar vervoer, maar ook alle luchthavens liggen plat. Op de wegen bleef het daarentegen opvallend rustig. «Vanuit Brussel heb ik signalen opgevangen dat ze dit nog nooit hebben meegemaakt. De situatie is te vergelijken met een zondagochtend om 7 uur», vertelt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum. Hoewel er weinig files staan, werden er heel wat belangrijke wegen geblokkeerd.

Behalve in het verkeer was de staking ook voelbaar in de havengebieden. Zo staken enkele boze havenarbeiders in Antwerpen een auto in brand, maar de wagen was wel degelijk bedoeld voor de sloop.

Elders vielen er vooral bij de grote bedrijven harde klappen. Onder meer in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant waren er meer stakers dan tijdens de provinciale stakingsdagen.

Verschillende werkwilligen probeerden stakingsposten te slim af te zijn, zoals in Hasselt, waar een aantal ondernemers en personeelsleden met een vrachtschip en een sloep naar hun bedrijfsgebouw zijn gevaren om de stakersblokkades te vermijden. Bij de kmo's was de weerslag minder groot, alsook bij bpost, waar meer dan zeven op de tien kantoren geopend waren.

In Brussel heeft de staking wel tot schermutselingen geleid. Zo'n 200 vakbondslui gooiden eieren naar het hoofdkwartier van de regeringspartij N-VA in Brussel, en de politie moest traangas gebruiken om hen in bedwang te houden.

Toch spreken de vakbonden van een groot succes. «Er is nooit zo'n sterke staking geweest», zei Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van de christelijke vakbond ACV-CSC. Ondernemersorganisatie Voka prijst dan weer dat in 77% van de bedrijven in Vlaanderen en Brussel alle medewerkers aan de slag zijn. Bovendien raamt de economische schade van de drie regionale actiedagen en de nationale staking op ongeveer 600 miljoen euro. «De economische schade is onevenredig hoog in vergelijking met het aantal stakers», besluit gedelegeerd bestuurder Jo Libeer.

LDC