WhatsApp aftappen is kinderspel

Onderzoekers van de universiteit van Nürnberg hebben voor een experiment maandenlang een groep WhatsApp-gebruikers afgetapt. Dankzij speciaal ontwikkelde software konden zijn zomaar gegevens inkijken en verzamelen zonder dat de 1000 gebruikers die deelnamen aan het experiment daar iets van merkten.

Met de software kon gekeken worden naar het tijdstip, de duur en de frequentie van het gebruik, ook wanneer mensen niet online waren. Uit die gegevens bleek dat gebruikers ongeveer 30 keer per dag de app openen en in totaal een half uurtje online zijn, maar dat is niet het punt dat de onderzoekers wilden maken. Ze wilden slechts aantonen dat het aftappen van de applicatie kinderspel is en dat zij niet eens werden tegengehouden door de eigenaren van WhatsApp.

Volgens de onderzoekers kijkt WhatsApp zijn eigen netwerk niet goed na of viel het maandenlange aftappen niet op. Dat legt een groot veiligheidsprobleem bloot. WhatsApp wordt wereldwijd door honderd miljoen mensen gebruikt en de eigenaar, Facebook, wenst nog steeds berichten niet te versleutelen. Een nieuwe update zit er aan te komen, maar tot nog toe kunnen kwaadwilligen nog overal bij.