Script nieuwe James Bond-film gestolen in Sony-hack

James Bond zit in de hoek waar de klappen vallen. Nadat er negen speciaal aangepaste auto’s voor de film werden gestolen in Düsseldorf in Duitsland, is nu ook het script gestolen.

De producenten van de James Bond-films zijn er zaterdagochtend achter gekomen dat een vroege versie van het script van Spectre gestolen was door hackers die de computers van Sony hadden gehackt.

Eon Productions is bezorgd dat derden die het gestolen script in handen hebben gekregen de inhoud zullen publiceren. Het script wordt beschermd door het Britse auteursrecht dus publicatie van het verhaal zou strafbaar zijn, waarschuwde de studio.

Spectre, met Daniel Craig in de hoofdrol, zou op 6 november 2015 in de bioscopen moeten uitkomen. Het filmen begon deze maand nadat Barbara Broccoli en regisseur Sam Mendes de cast, de titel en de nieuwe auto onthulden. Over het verhaal werd zo goed als niets gelost.

“Ik was enorm opgewonden om dit verhaal te vertellen, maar om het uit te leggen zou ik de hele plot moeten verklappen en dat kan ik niet doen,” zei Mendes bij de presentatie in Engeland.

De Bond franchise is een van de meest lucratieve filmreeksen van Sony Pictures. De laatste Bond-film Skyfall, bracht 1,1 miljard dollar op.

Een woordvoerder van Sony ontkende de geruchten dat het filmproject werd stopgezet. “De productie van Spectre gaat nog steeds door,” zei Robert Lawson aan Reuters.

Hackers vielen Sony Corp. aan op 24 november waarbij ze het computernetwerk uitschakelden en zoveel mogelijk gevoelige informatie buit maakten. Het is de meest ernstige cyberaanval op een bedrijf op Amerikaanse bodem. De identiteit van de hackers moet nog worden bepaald.