Gaia martelt bekende Vlamingen in strijd tegen foie gras

Bruno Vanden Broecke, Erika Van Thielen en Herman Brusselmans hebben deelgenomen aan een reclamespot van dierenrechtenorganisatie Gaia als onderdeel van de strijd tegen foi gras. De BV’s moesten een kerstlied zingen met een trechter in de keel. Op dezelfde manier worden eenden en ganzen voor foie gras vetgemest waardoor de lever tien keer groter wordt.

De organisatie probeert met de campagne op radio en televisie te sensibiliseren, maar ook politici aan het denken te zetten. “De productie van foie gras is een martelpraktijk die in België nog steeds perfect legaal is,” zei voorzitter Michel Vandenbosch. “Zolang een verbod uitblijft, blijven we met Gaia campagne voeren. Iedereen met gezond verstand beseft dat het echt barbaars is dat een dier elke dag een kwart van zijn lichaamsgewicht verplicht moet eten,” aldus Vandenbosch.

Acteur Bruno Vanden Broecke ondervond aan de lijve hoe het voelt om met een trechter vetgemest te worden. “Het was echt niet simpel. Ik moest voortdurend kokhalzen tijdens de opnames. Het voelde dus echt als een marteling.”

Ondanks de bekende productiewijze blijft foie gras een populair gerecht op kerstdiners tijdens de feestdagen.

https://www.youtube.com/watch?v=a1ZNfoGCb50