Een werkdag zou beter om 10 uur beginnen

Een onderzoeksteam van slaapwetenschappers denkt dat het verstandig zou zijn om de werkdag om 10 uur te laten beginnen zodat volwassenen langer kunnen slapen. De normale werkuren van 9 uur ’s morgens tot 5 uur ’s middags zijn behoorlijk achterhaald en het zou volgens de wetenschappers veel gezonder en productiever zijn om de dag om 10 uur te beginnen.

De onderzoekers analyseerden de slaap-en werkgewoonten van 124.517 Amerikaanse volwassenen en kwamen tot de weinig verrassende conclusie dat er een verband bestaat tussen vroeg beginnen met werken en minder slaap. Uit de analyse bleek dat voor elke uur dat een opleiding of een werkdag later begon, de gemiddelde slaaptijd met 20 minuten toenam. Zo sliepen de respondenten gemiddeld slechts 6 uur wanneer de werkzaamheden om 06:00u begonnen en bijna 7,5 uur als de werkdag pas tussen 9 en 10:00u begon.

De Amerikaanse Academy of Sleep Medicine raadt aan dat een volwassen mens gemiddeld 7 tot 9 uur slaapt per nacht. Maar uit een rapport van de Centers for Disease Control blijkt dat maar liefst 1 op 3 werknemers slechts 6 uur slaapt per nacht.

Op basis van deze gegevens raden de slaapwetenschappers aan dat de werkdag later zou moeten beginnen en we moeten overstappen naar flexibele werktijden waarbij werknemers grotendeels zelf hun werkuren bepalen.