Dit is de duurste foto ooit

Peter Lik, een Australische natuurfotograaf, kan heel mooie foto’s maken, maar hij is nog veel beter in het verkopen ervan. De onderstaande foto, genaamd Phantom, bracht 5,2 miljoen euro op en is daarmee de duurste foto ooit.

De foto werd in de Antelope Canyon in Arizona gemaakt. Daar is een rotsspleet waar elke dag een massa toeristen heen gaat omdat het door de speciale lichtinval zo eenvoudig is om er mooie foto’s te nemen. Phantom is een zwart-witversie van Ghost, een foto die in 2011 genomineerd werd voor Nature’s Best Photography. De verzamelaar die de foto kocht, kocht meteen nog twee andere werken van Lik: Illusion en Eternal voor 2,4 en 1,1 miljoen euro.

Lang niet iedereen is enthousiast over de foto. Jonathan Jones, een kunstrecensent voor de Britse krant The Guardian noemde het “een mooie poster die je terugvindt in een lijstje in een pretentieuze hotelkamer”.

“Deze foto laat precies zien wat er mis gaat als fotografen denken dat ze kunstenaars zijn. Het is sentimentele bestudeerde romantiek en getuigt van slecht smaak. Bovendien is het gemakkelijk om een foto te maken van zo’n groots natuurfenomeen.”