True Blood, The Vampire Diaries en The Originals onder de loep

Vampieren zijn momenteel enorm populair, getuige daarvan de release van series als True Blood, The Vampire Diaries en The Originals op dvd en Blu-ray. Daarom leek het ons een goed idee om deze drie vampierenseries eens onder de loep te nemen en te kijken wat er leeft in de fantasiewerelden vol vampiers en andere wonderlijke wezens.

True Blood

o-TRUE-BLOOD-FINAL

True Blood speelt zich af rond Sookie Stackhouse, een serveester die gedachten kan lezen in de fictieve stad Bon Temps in het zuiden van de Verenigde Staten. Wanneer de serie begint, is het twee jaar geleden dat een synthetisch bloed ‘Tru Blood’ op de markt kwam waardoor vampieren zich niet meer hoeven te voeden met het bloed van mensen. Het bloed zorgt ervoor dat vampieren ‘uit de kist komen’ en zich tonen aan de wereld. Deze openbaring verdeelt de vampieren in twee kampen: zij die strijden voor gelijke rechten met mensen en zij die geloven dat samenleven met mensen onmogelijk is door de gewelddadige aard van vampieren. De openbaring van vampieren leidt ook tot de ontdekking van een nieuwe verslavende drug: V, ofwel het bloed van vampieren, dat zelfs helende krachten kan hebben. Naarmate de serie vordert duiken er steeds meer bovennatuurlijke wezens, zoals feeën, weerwolven, gedaanteverwisselaars,… op.

Vampieren volgen over het algemeen de klassieke regels. Zo kunnen ze doorgaans niet tegen het zonlicht en moeten ze zich voeden met bloed. Een houten staak door het hart is dodelijk en zilver brandt door hun huid in True Blood.

Alan Ball, die eerder al Six Feet Under maakte voor HBO, kwam met het idee voor True Blood nadat hij de The Southern Vampire Mysteries van Charlaine Harris had gelezen. Er waren al twee opties op de serie, maar Harris was ervan overtuigd dat Ball haar visie duidelijk naar op het scherm zou brengen. True Blood behandelt naast bovennatuurlijke onderwerpen ook dagdagelijkse thema’s zoals druggebruik, gelijke rechten voor en geweld tegen minderheden, de macht van een religie en de invloed van de media.

The Vampire Diaries

500 Years of Solitude

The Vampire Diaries is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van L.J. Smith en draait vooral rond de liefdesdriehoek tussen Elena Gilbert, een tienermeisje, Stefan Salvatore, een 163-jarige goedaardige vampier en Damon Salvatore, de kwaadaardige oudere broer van Stefan. De serie speelt zich af in het fictieve stadje Mystic Falls, dat sinds haar oprichting te maken krijgt met bovennatuurlijke verschijning. Net als bij True Blood worden gaandeweg steeds meer bovennatuurlijke wezens, zoals heksen, weervolven en spoken geïntroduceerd.

Kevin Williams, die eerder al meewerkte aan Dawson’s Creek, Scream en I Know What You Did Last Summer vond eerst dat het verhaal te sterk leek op andere vampierverhalen maar liet zich toch overtuigen om de volledige boekenreeks te lezen. Hij besefte dat het verhaal toont wat er zich allemaal kan afspelen in een klein stadje en besloot toch de serie te schrijven.

De regels voor vampieren verschillen met die van True Blood. Om een vampier te worden moet een mens het bloed van een vampier in zich hebben wanneer hij of zij sterft. Enkele uren later wordt de persoon wakker als een wandelende dode en moet hij of zij zich voeden met het bloed van een mens om een volwaardige vampier te worden. Doet hij of zij dat niet, dan sterft die persoon alsnog. Als vampieren een woonst willen betreden, moeten ze uitgenodigd worden door de bewoner. Nadien kan de uitnodiging niet meer worden ingetrokken tot de woonst van eigenaar verandert. Als dat gebeurt terwijl een vampier zich in die woonst bevindt, voelt die een verstikkend gevoel tot die opnieuw een uitnodiging krijgt of het huis verlaat. Andere zaken die dodelijk zijn voor een vampier in The Vampire Diaries zijn een zonlicht, onthoofding, een beet van een weerwolf of een staak door het hart. Vampieren kunnen ook niet tegen hout, houten kogels kunnen hen bijvoorbeeld tijdelijk afstoppen.

The Originals

Reigning Pain in New Orleans

The Originals is een spin-off van The Vampire Diaries die zich toelegt op de familie van de eerste vampieren, The Originals. Die werd in de tiende eeuw gecreëerd door Esther, een heks die haar magische afkomst achter zich liet om te trouwen met de viking Mikael. Wanneer een van haar kinderen gedood wordt door een groep weerwolven besluit het koppel zich te verdedigen met magie. Esther maakt van haar man en vijf kinderen de eerste vampieren, ofwel The Originals.

The Originals zijn de sterkste vampieren in het wereldje van de twee series. Het enige wapen dat hen kan doden is een houten staak gemaakt van de Witte Eik, de boom die gebruikt werd voor de spreuk. Klaus Mikaelson, het hoofdpersonage van The Originals is de allersterkste van zijn familie, doordat hij een hybride is tussen een vampier en een weerwolf.

In de serie strijdt Klaus samen met zijn broer Elijah en zus Rebekah tegen Marcel, zijn vroegere protegé. Klaus en Marcel hebben samen New Orleans opgericht, maar Klaus werd door zijn vader uit de stad verjaagd. Klaus is er nu op gebrand om New Orleans terug onder zijn controle te krijgen.

Zin om één van deze fantastische series te bekijken? Seizoen vijf van The Vampire Diaries, seizoen één van The Originals en het zevende en laatste seizoen van True Blood liggen sinds 3 december in de winkelrekken.

BX_ORIGINALSS1_DVD_SC_3D VAMPIRE_S5_DVD_3D