De Sint bij BX!

Zondag heerste er een leuke, feestelijke sfeer tijdens het Sinterklaasfeest georganiseerd voor de jonge spelertjes van BX en Forest die het terrein Bempt delen, want op dat moment ontving de eerste ploeg van BX KSK Ternat thuis. Net als Thierry, vader van Cristobal (verdediger U10 BX), profiteren de begeleidende vaders en grootvaders van het wachten om de match te volgen.

De jonge spelertjes van beide clubs zijn makkelijk herkenbaar, mooi en fier in hun officiële trainingsoutfit. De meesten hebben een bal onder de arm en ze vormen al snel groepjes van verschillende leeftijden en clubs om zich te storten op strafschoppen en passen naar alle vrije hoeken. Noé (U7 BX), die gek is op zowel de matchen in het weekend als op de training met zijn coach Dominique, vindt het geweldig om zijn vrienden te zien, op een bal te trappen en Sinterklaas te zien, en dat allemaal in dezelfde namiddag. In de warmte van de cafetaria zien de moeders van de twee clubs elkaar terug of ze leren elkaar kennen, terwijl ze de ketjes in het oog houden die de troon uitproberen en lonken naar de berg met zakjes vol lekkernijen. Odile, mama van Yanis (doelman U9 Forest) is met opzet zo vroeg gekomen: “het is leuk elkaar hier te zien terwijl de kinderen zich amuseren”.

Buiten op het hoofdveld maakt Ternat gelijk en BX scoort kort daarna en zo gaan ze met 2-1 de rust in. Tijd voor Sinterklaas om zich te laten zien, vergezeld van vier zwarte pieten, vrolijk toegejuicht door de menigte met applaus en traditionele liedjes. Maar zodra de Sint op zijn troon zit, maken de sinterklaasliedjes plaats voor een bekend nummer van Stromae en de zwarte pieten geven zich over aan een geïmproviseerde show, samen met een hoop kinderen. Feest!

De rust keert terug, want buiten heeft Ternat gelijk gemaakt en de score is nu 2-2. De kinderen schuiven aan voor de troon en krijgen een grote zak. Er worden foto’s genomen en alles is nauwkeurig gecoördineerd door de ploeg van de oudercommité die de namiddagfestiviteiten organiseerde in samenwerking met de sociale coaches van BX. Op dat moment slaagt Blaise Isankoy erin een vrije trap op 20 meter van het strafschopgebied binnen te trappen waardoor BX weer op voorsprong komt: 3-2, yes! Sinterklaas en zijn vier assistenten nemen afscheid van de kinderen die hun handen vol hebben met chocolade en spekken. Het eindresultaat van de match 3-3, het resultaat van het feest: honderden lachende gezichten en wat vermoeidheid, zoals bij Amir (U6) die 5 jaar wordt in februari. Het is de eerste keer dat hij een match ziet van de groten en hij wil ‘net zoals hen worden’.

Vlaanderen verbeelding werkt_vol