Staking bedreigt ook morgen het treinverkeer

Belga / E. Lalmand

Het spoorverkeer dreigt morgen opnieuw te worden verstoord. Aanleiding is een staking van de kleine vakbond ASTB, die de treinbestuurders vertegenwoordigt.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) had al in oktober aangekondigd dat het op 11 december het werk zou neerleggen. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) probeerde de stakers gisteren nog op andere gedachten te brengen tijdens een gepland overleg, maar zij lieten ’s avonds weten dat ze het been stijf houden. Het is nog onduidelijk wat de precieze impact van hun actie zal zijn. De staking zou morgen om 3 uur ’s ochtends van start gaan en vrijdag op datzelfde uur eindigen. Het ASTB is een kleine, overwegend Franstalige vakbond en handelt voorlopig alleen, waardoor de impact volgens sommige bronnen bij het spoor beperkt zou zijn. Tegelijk valt zware hinder niet uit te sluiten, ook niet in Vlaanderen.

Het protest is gericht tegen «het gebrek aan samenhang van het premiesysteem voor de treinbestuurders», zegt de vakbond. «We zeggen al sinds september dat we een oplossing wilden vóór het nieuwe vervoersplan op 14 december.»

Door de nieuwe staking is het treinverkeer stilaan een fiasco. Deze week gaat het al om de tweede dag hinder en ook op 24 november en 1 december waren er actiedagen. De apotheose is gepland voor komende maandag maar ook daarna dreigen er nog acties. (ma)