De comeback van de pistolet

Dit jaar zijn de hospitality awards, ofwel ‘de Oscars voor kleine zelfstandige ondernemers’ uitgereikt. De Dare Devil Award gaat naar een verrassend lekkere horecazaak met een hoekje af: Pistolet-Original. Metro ging proeven.

In de Joseph Stevensstraat, vlak aan de emblematische Brusselse wijk Zavel, opende begin dit jaar Pistolet-Original de deuren. Deze comptoir – épicerie een simpele broodjeszaak noemen, zou oneerbiedig zijn. De lunchbar is volledig gewijd aan de perfecte pistolet: een rond, luchtig broodje met opgebolde en extra knapperige kruim. Mét een klassieke groef in het midden.

Op vraag van uitbaatster Valerie Lepla werd het recept van de pistolet bedacht door de artisanale bakker Yves Guns, die verschillende toprestaurants zoals Luzine en Bon-Bon tot zijn klanten mag rekenen. Pistolets met sterallures dus.

petite-restauration-sablon-bruxelles-280x419Snelle hap

Wanneer we aankomen, zit de zaak al goed vol. In de rij staan twee gibberende collega’s aan te schuiven. «Als we tussen het werken door een frisse neus willen halen, komen we steevast hier voor een snelle hap», vertelt Ann, de oudste van de twee. Haar collega Sophie geeft heimelijk toe dat ze zich bij Pistolet-Original graag laat verleiden door het snoepgoed of de chocolade. «Sweets are for kids of all ages», staat er olijk op de verpakking van haar nieuwe aankoop.

De keuze aan beleg is relatief uitgebreid. Naast ovenverse rosbief met knolselder en gehakt met pickles, vind je er ook bijna vergeten specialiteiten zoals rolmops met uitjes of bloempanch (dikke bloedworst) met gekarameliseerde appeltjes.

Mix van modern en retro

Gewapend met een pistoletje met tomatensalade en vers gepelde Noordzeegarnalen, zetten we ons in het midden van het eethuisje. De witte, grote, stenen tafel belegd met kleine mozaïktegeltjes past perfect bij het interieur. Fris en fleurig. Modern, maar toch stijlvol én met een licht retroaccent. Denk rode vintage lampen, rode krukjes en rode decorstukken. Van die alomtegenwoordige rode kleur krijg je alleen maar meer honger, lijkt het.

pistolet-original-bruxelles-1Puur Belgisch

Valerie Lepla is trots op wat België te bieden heeft op culinair vlak, zoveel is duidelijk. Zowat alle producten en ingrediënten zijn puur Belgisch. Zo kun je hier ook terecht voor cuberdons, babelutten en boules de Berlin. Ook de artisanale olijfolie, speculoospasta en biertjes zijn allemaal afkomstig uit ons landje. Zo bouwt Pistolet-Original happig mee aan de trend naar lokaal, gezond, eenvoudig en kwalitatief lunchen.

Het enige obstakel is misschien de prijs. Voor de goedkoopste pistolet leg je al snel 3,70 euro neer. Wie geen vijf euro kwijt wil, blijft dus toch een beetje op zijn honger zitten.

(Liesbeth De Corte)