Dokters van de Wereld lanceert opmerkelijke video om Belgen bewust te maken van nood aan hulpverlening

Anno 2014 kijken we amper op van armoede op straat. We lopen hulpbehoevenden vaak onbewust voorbij. Enkel als er films, boeken of toneelstukken over gemaakt worden, krijgen tragische verhalen onze aandacht. Dit fenomeen nam Dokters van de Wereld als uitgangspunt voor een campagne die vandaag de wereld in wordt gestuurd.

Je ziet in het filmpje een vrouw op straat die dringend nood heeft aan medische hulp want ze is hoogzwanger. Voorbijgangers wandelen haar echter zonder omkijken voorbij. Tot er een filmset rond haar wordt gebouwd, want dan gebeurt er iets opmerkelijks. Mensen blijven stilstaan, zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd. Waarom raakt de realiteit ons pas als ze wordt voorgesteld als fictie?

“Het doel van dit filmpje is om het gezicht te tonen van de duizenden kwetsbare mensen in België die geen toegang hebben tot medische hulp,” zegt Stéphane Heymans, coordinator Belgische projecten bij Dokters van de Wereld. De hulpbehoevende vrouw is een actrice, maar de reacties van de mensen zijn echt.

Of het nu gaat over mensen in armoede, daklozen, Belgen zonder mutualiteit of mensen zonder papieren, de meest kwetsbare groepen in België vinden de weg niet naar gepaste zorgverlening terwijl de nood bij hen juist het hoogst is. 4 op 5 van deze mensen geeft aan dat hun gezondheid gemiddeld tot zeer slecht is, maar paradoxaal genoeg heeft 67% geen toegang tot zorg.

“In ons zorgcentrum in Brussel staan elke dag zo’n 20 mensen in de wachtrij in de hoop een dokter te zien. Acht tot tien mensen moeten we vragen om de volgende dag terug te komen. In Antwerpen kennen we hetzelfde probleem,” zegt Stéphane Heymans.

Dokters van de Wereld pleit daarom bij de federale, regionale en gemeentelijke overheden voor een universele ziekteverzekering en toegankelijkere zorgverlening, want alleen zo kunnen vrouwen zoals in het filmpje, geholpen worden in plaats van uitgesloten worden.