Acht tips voor een geslaagde examenperiode

Het eindejaar is niet enkel de tijd van gezelligheid en feestdagen, maar jammer genoeg ook van examens. Zowel voor scholieren die op dit moment examens hebben, als voor studenten die pas in januari aan de beurt zijn maar nu moeten studeren, is dit een stresserende periode. Maar gelukkig is die niet onoverkomelijk en kan je er wat aan doen. Daarom geven we je acht tips zodat je stressbestendig de examenperiode door kan komen.

  1. Begin op tijd

Een goed begin is het halve werk, dus het is belangrijk dat je er op tijd aan begint. Bekijk je examenrooster aandachtig en maak op basis daarvan een haalbare studieplanning. Ga al eens over de te kennen leerstof zodat je duidelijk weet wat belangrijk is en wat minder belangrijk is.

  1. Zorg voor een geschikte studieruimte

Zoek een goed verlicht plekje waar je niet te vaak afgeleid wordt en waar je plaats hebt om al je boeken te leggen. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is en dat je toegang hebt tot frisse lucht. Als het te warm of te muf is, voel je je loom en zal je minder geconcentreerd zijn. Een comfortabele stoel is ook niet onbelangrijk tijdens de lange studeersessies.

  1. Werk in stappen

Voordat je aan het intensieve studeren begint, lees je best alles eens globaal door. Zo krijg je een inzicht in de basis van materie en begrijp je de tekst beter als je hem nog eens leest. Als je een algemeen zicht hebt op de materie, kan je beginnen aan het intensieve studeren. Probeer verbanden te leggen tussen de verschillende hoofdstukken terwijl je aan het studeren bent. Op die manier slaag je alles sneller op in je geheugen. Vanaf dat je alles snapt, is herhalen het beste dat je kan doen.

  1. Samenvatten

Wat je zeker kan helpen tijdens het studeren, is het maken van een samenvatting. Als je de leerstof samenvat, stuit je vanzelf op stukken die je nog niet begrijpt. Pas als je die stukken begrijpt, kan je verder met je samenvatting. Zo zorg je er dus voor dat je al het belangrijke begrijpt. Bovendien levert dat werk je een handig document op, waarmee je veel sneller kan herhalen.

  1. Wissel af

Regelmatig pauzeren is essentieel als je een hele dag wil blijven studeren. Neem na een uur studeren tien minuutjes pauze. Eventjes naar buiten voor wat frisse lucht kan wonderen doen voor je concentratie. Gun je ogen eventjes rust en zorg dat je na de pauze weer met volle moed aan de studie kan.

  1. Sociaal contact

Studeren is iets dat je individueel moet doen maar dat betekent niet dat je jezelf moet opsluiten. Een goed gesprek kan de ideale pauze zijn na een intense studiesessie. Pauze nemen met een medestudent kan leuker zijn en bovendien is er een soort sociale controle. Als je gesprekspartner terug aan de studie gaat, is het voor jou waarschijnlijk ook tijd om terug achter de boeken te kruipen. Bovendien kan je met een gesprek ook je kennis testen. Probeer uit te leggen wat je net aan het studeren was en op basis van je uitleg kan je toetsen hoe goed je de stof beheerst.

  1. Verzorg jezelf

Tijdens de examenperiode ken je meer stress dan normaal dus het is belangrijk dat je zorg draagt voor jezelf. Ga op een vast uur slapen en sta op hetzelfde uur op, zodat je een stabiel bioritme hebt. Vermijd nachten zonder slaap als het kan, die gooien je bioritme stevig in de war. Let ook op met koffie en energiedranken. Cafeïne kan je tijdelijke helpen met je concentratievermogen, maar zorgt er ook voor de je minder goed slaapt. Zorg steeds voor een stevig ontbijt, zodat je vol energie aan de dag kan beginnen.

  1. Een voedingssupplement

Tijdens de examenperiode wordt je concentratievermogen en je geheugen flink op de proef gesteld. Een voedingssupplement, zoals Biocure® Intellect LA, kan je daarbij helpen. Biocure® Intellect LA bevat naast een evenwichtige combinatie van twee gestandaardiseerde extracten met vitamines en ijzer, guarana en Siberische ginseng.  Siberische ginseng zorgt ervoor dat je beter met tijdelijke stress kan omgaan

De dagelijkse aanbevolen portie niet overschrijden. Een voedingssupplement mag niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl worden gebruikt. Buiten het bereik van kinderen bewaren.