Deuren gaan sneller open als je beide landstalen beheerst

“We leerden elkaar kennen op een vrijgezellenavond in Nijvel. Het is nogal cliché, maar je kan zeggen dat het liefde op het eerste gezicht was”, legt Nathalie uit. “Voor mij waren het haar ogen die meteen opvielen. Die zijn echt uitzonderlijk mooi”, bewondert Angelo.
Taal is alles
Nathalie werd in Nijlen opgevoed door haar tweetalige ouders: een Vlaamse mama en Waalse papa. Angelo groeide op in het dorpje La Louvière met zijn Italiaanse ouders die tijdens de tweede wereldoorlog naar België kwamen om in de mijnen te werken. Ze wonen samen met hun twee kinderen in Lembeek.
Angelo en Nathalie hechten beiden veel waarde aan taal. “Het is een vorm van communicatie. Hoe meer talen je spreekt, hoe meer je met mensen kan praten. En ook voor later is het belangrijk. Daarom voeden we de kinderen tweetalig op”, aldus Nathalie. Dochter Alison (20) is juist afgestudeerd. “We merken dat de deuren sneller open gaan voor haar omdat ze de beide talen beheerst.” Zoon Matteo (10) zit momenteel in het derde leerjaar op een imersieschool waar hij de helft van de lessen in het Nederlands volgt en de andere helft in het Frans.
Weg met die stereotypes
Walen zijn lui en Vlamingen zijn harde werkers , zo luidt het cliché in België. “Dat is helemaal niet waar”, spreekt Nathalie tegen. “Ik ken genoeg Walen die enorm hard werken.”
Beiden ontkennen echter niet dat er verschillen zijn. “Walen feesten meer. Ze genieten meer van dingen en houden ervan zich te amuseren. De Vlamingen doen dat minder. Die zijn serieuzer”, vindt Angelo. “Het klopt dat Walen graag plezier maken, terwijl Vlamingen meer gestructureerd zijn. Eigenlijk zijn Vlamingen ook iets koeler, Walen opener. Je wordt van de eerste keer warm ontvangen. Bij Vlamingen komt dat ook wel, het duurt gewoon langer”, springt Nathalie haar echtgenoot bij.
Viva Italia
Dat Angelo Italiaans is, is voor het gezin een toegevoegde waarde. Op een leuke manier proberen ze dat mee te geven met de kinderen. Vooral met Matteo deelt Angelo zijn Italiaanse achtergrond. Ze luisteren samen naar Italiaanse muziek in de auto en kijken ook wel eens naar de Italiaanse zender Rai, maar hun grootste passie is voetbal. Ze missen geen enkele match van de Italiaanse voetbalclub Juventus. “We doen alsof wij twee de commentatoren zijn en dan geven we commentaar in het Frans en Italiaans”, vertelt Angelo.
Ook in de keuken blijft het Italiaanse accent aanwezig. Angelo eet enorm graag Belgische kost, maar een typische lasagne en pasta verschijnen ook wel eens op de tafel. “We mengen goede stoemp en Vlaamse carbonades met Italiaanse specialiteiten die mijn schoonmoeder mij leert maken. We proberen daar ook effectief een evenwicht in te vinden”, zegt Nathalie.
Boom vol leven
Het valt ook meteen op hoe hecht het gezin is. De levensboom is daar het ‘levende’ bewijs van. “Ik heb dat ooit in een film gezien. Dat was op het plafond, maar ik besloot om het op de muur te maken. Het is een soort levensboom met foto’s van alle belangrijke gebeurtenissen in ons leven. Foto’s van geboortes, huwelijken en familieleden, waaronder ook overleden familieleden, zoals grootouders. Het begint wel al op een boom te lijken. De bedoeling is om er elke keer even stil bij te staan als we naar boven gaan. De boom is eigenlijk nooit af, want er is altijd plaats voor nieuwe herinneringen.”

Nasira Akaouch