Metro test de eerste sneeuw in Ischgl

De pistes zijn weer voorzien van een flinke laag – weliswaar valse – sneeuw en de liften draaien weer. Meer dan genoeg redenen voor een groots feest op de bergtoppen van het skioord, dachten ze in Ischgl. Wij bonden onze skilatten aan en feestten mee.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Met zijn mix tussen luxe en authenticiteit blijft het mondaine Ischgl veruit één van de populairste bestemmingen in Oostenrijk. Het Tirolerdorp bezit met de Silvretta Arena een skigebied om u tegen te zeggen. «Ischgl heeft meer dan 240 kilometer skipistes. Verschillende blauwe voor beginners, maar de hoofdmoot zijn rode en zwarte pistes. Ideaal voor de off-piste en freestyle liefhebbers», zegt de knappe ski-instructeur Johannes met een fonkel in zijn ogen. Met zijn wapperende blonde lokken en heldere blauwe ogen lijkt hij meer op een typische surferboy. «Grappig dat je dat zegt. Ik heb net een half jaar in Australië les gegeven in enkele skiresorts, en tussendoor ben ik daar ook op vakantie geweest en gaan surfen.» Toch verkiest hij zijn geboortedorp boven het land van de Aussies. De frisse lucht, het adembenemende uitzicht op de Bürkelkopf of de Vesulspitze maken van Ischgl echt een bergenhemel, belooft hij.

Let it snow, let it snow, let it snow

Klinkt veelbelovend, maar de voorbije weken kampte Ischgl met één groot probleem. Het skidorp had de warmste herfst ooit achter de rug waardoor er amper verse sneeuw lag. Maar ook al werkte Moeder Natuur niet mee, Ischgl moest en zou zijn skiliften openen voor dé winteropening van het jaar. De skikanonnen draaiden overuren en met man en macht werd er gewerkt om de pistes in goede conditie te houden.

Vanuit de gondel is het toch even slikken: bruine rotspartijen sieren de witte laag sneeuw. Maar wanneer we op de latten staan, happen we in de ijle lucht naar adem en genieten we van het fabuleuze uitzicht. En dat op een oerdegelijk pak poedersneeuw. Johannes had gelijk.

Gondel voor luxepaardjes

Dat de charismatische toerismedirecteur Andreas Steibl niet om een paar euro's verlegen zit, blijkt ook uit Ischgls nieuwste aanwinst: de Pardatschgratbahn. Het prijskaartje van de moderne gondel bedraagt maar liefst 42 miljoen euro, heeft comfortabele, verwarmde zetels en een nieuw wereldrecord in handen. De Pardatschgratbahn heeft namelijk met 1.251 meter hoogte het grootste hoogteverschil van alle liften wereldwijd.

De lift komt aan aan het Pardorama restaurant, geliefd om zijn panoramisch zicht, het grote terras én het lekkere eten. Want ook op culinair vlak heeft de regio veel te bieden. Heerlijk om na een lange afdaling de zware skibotten onder tafel te schuiven, te klinken met Veuve Clicquot en te genieten van typische Oostenrijkse gerechten zoals een verse gepaneerde kalfsschnizel, tafelspitz (mals rundsvlees) met rösti en knödels. Een andere specialiteit van de bergkeuken is de fritattensupe: een karakteristieke, kruidige bouillon met reepjes pannekoek. Klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar is naar onze bescheiden mening verrukkelijk. In de ‘deluxe ski lodge', zoals Pardorama zichzelf heeft gedoopt, is zowel een uitgebreid buffet met zelfbediening als gezellig tafelen in een restaurant mogelijk.

Après-ski voor de beau monde

Ischgl zou Ischgl niet zijn zonder de après-ski. Al is ‘après -achteraf- een zeer misleidende term. «In Ischgl begint de après-ski voor velen al in de vroege uurtjes, en duurt het feesten tot de volgende ochtend», knipoogt Johannes samenzweerderig. Het bruisende skidorp heeft niet voor niets de bijnaam ‘het Ibiza van de Alpen'. Terwijl andere skigebieden zichzelf promoten met een wedstrijd wereldbeker skiën, nachtskiën onder kunstlicht of heroïsche bergritten in de Tour de France, kiest Ischgl resoluut voor de party's. De betere, duurdere en stijlvollere party's. De Paznauer Taja is zo'n beruchte après-skilocatie, net naast de piste. In het dorp zelf kan je voor overprijsde jenever, schnaps en polonaises terecht in de legendarische bar Kuhstall. Wie tegen dan nog niet geveld is door een overdosis schlagers, kan celebrities gaan spotten in de Pacha of de nacht uitdansen in de kakineuze nachtclub Trofana Arena.

«Guten abend Ischgl, wie gehts?»

Traditiegetrouw vieren de après-skibars eind november hoogtij. Dan wordt het skiseizoen ingezet met het prestigieuze ‘Top of the Mountain'-concert. Dit jaar was het de beurt aan James Blunt, die zijn nieuwe album ‘Moon Landing' kwam voorstellen. Hij treedt daarmee in de muzikale voetsporen van Robbie Williams, Elton John, The Scorpions en Rihanna. «Guten Abend Ischgl, wie geht's?» James Blunt blaast in zijn handen, springt zich nog een paar keer warm en opent met ‘Face the sun'. Midden in het nummer stoot hij ostentatief zijn stoel om, om zichzelf enig rockgehalte te geven, waardoor de meisjes vooraan al snel een collectief hoogtepunt beleven. Met meezingers zoals ‘You're beautiful', ‘Goodbye my lover' en ‘1973' krijgt hij uiteindelijk het hele publiek mee, maar dat kan ook aan de flinke bekers glühwein liggen. Vervolgens verspreiden de toeristen zich over de verschillende bars waar het feest gewoon doorgaat. Tot diep in de nacht.

Door Liesbeth De Corte