Opnieuw blanke agent vrijuit in VS

Het Amerikaanse gerecht stelt een onderzoek in naar de dood van Eric Garner. De zwarte man werd in juli door een blanke agent in New York in een wurggreep genomen. De beslissing komt er nadat een ‘grand jury’ had besloten de politieman niet te vervolgen.

Het onderzoek zal zich toespitsen op mogelijke schendingen van de burgerrechten van de 43-jarige Garner. Agenten spraken hem aan omdat hij losse sigaretten zou verkopen waarop geen accijns werd betaald. Een van de agenten slaat een arm om zijn hals en werkt hem tegen de grond. Garner roept meermaals dat hij geen adem krijgt. Ook als hij later roerloos op de grond ligt, maken agenten en ambulanciers geen aanstalten om hem weer bij bewustzijn te brengen.

Het incident werd gefilmd door een voorbijganger.

https://www.youtube.com/watch?v=j1ka4oKu1jo

Justitieminister Eric Holder noemde het overlijden van Garner een «tragedie». De zaak-Garner heeft, samen met de zaak-Brown in Ferguson, geleid tot een maatschappelijk debat in de VS over buitensporig geweld van de politie tegenover zwarten. Die «recente incidenten hebben het vertrouwen op de proef gesteld dat moet bestaan tussen wetshandhavers en de gemeenschappen die zij moeten beschermen», zei Holder. «Dit is niet een zaak die alleen New York of Ferguson aangaat.»

Volgens president Barack Obama «komt het te vaak voor dat mensen niet het gevoel hebben dat ze eerlijk worden behandeld». In New York kwamen mensen op straat om tegen de beslissing van de ‘grand jury’, een volksjury, te protesteren. Ze hielden hun handen in de lucht en riepen «I can’t breathe!». Een 83-tal mensen werd gearresteerd.