Drie keer per dag je e-mail controleren, vermindert stress

E-mail kan overweldigend zijn, maar je bent zo druk met het controleren, dat het je nog niet is opgevallen.

Hoewel het een trend lijkt om te bezuinigen op de tijd die we spenderen aan technologie, is de realiteit vaak dat het niet anders kan op de moderne werkplek.

Onderzoekers Kostadin Kushlev en Elizabeth Dunn van de Universiteit of British Columbia denken dat ze een ideaal aantal hebben gevonden dat mensen hun inbox nakijken om psychologische stress te minimaliseren. Dat aantal is drie.

Het team gebruikte 124 met verschillende achtergronden en splitsen hen op in twee teams. Het ene team moest alle meldingen uitschakelen op hun browser, telefoon, etc en mocht maar drie keer per dag hun mail nakijken. Het andere team mocht dat zoveel doen als ze wilden.

Elke groep beantwoordde dagelijks enquêtes die peilden naar hun stressniveau. Na de eerste week keerden de rollen om. In een persverklaring beweerde Kushlev dat het beperken van technologie duidelijk een positieve invloed had.

“Mensen die minder vaak hun mail nakeken, waren veel minder gestresseerd. Mensen vinden het moeilijk om te weerstaan aan de verleiding om hun mail na te kijken, maar toch zorgt het ervoor dat ze minder stress hebben.”

Kushlev hoopt dat dit onderzoek ertoe zal leiden dat werkgevers hun werknemers wat meer adempauze geven.