Puzzlephone, een modulaire smartphone die volgend jaar verschijnt

2015 lijkt het jaar van de modulaire smartphone te worden. Google lanceert dan Project Ara, een smartphone die bestaat uit verschillende delen, die je naar eigen wens kan vervangen. Maar Google is niet die in 2015 een modulaire smartphone op de markt brengt, er komt ook een Europese tegenhanger. Het Finse bedrijf Circular Devices lanceert dan de Puzzlephone, een smartphone waarvan de delen niet enkel vervangbaar, maar ook ecologisch zullen zijn.

Op de site van Puzzlephone kan je lezen dat de batterij van een gsm meestal maar zo’n drie jaar mee gaat, terwijl het LCD-scherm tot tien jaar meegaat, als je het niet laat vallen. Als er een deel van je mobiel niet meer werkt, zoals de batterij, wil Puzzlephone dat ecologischer oplossen. In plaats van het volledige apparaat te vervangen, kan je met Puzzlephone enkel het getroffen deel vervangen. Daarnaast zet Circular Devices zich in om duurzame modules, met een zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk, te creëren.

Puzzlephone

Concreet zal de Puzzlephone uit drie modules bestaan: het hart, het brein en de ruggengraat. De ruggengraat van de smartphone is het LCD-scherm met de knoppen, de microfoon en de luidsprekers. De belangrijkste elektronica, zoals de processor maar ook de cameramodule, zitten in het brein. De batterij en de secundaire elektronica vormen het hart van de Puzzlephone.

Bij de lancering, ergens in het tweede deel van 2015, zal de Puzzlephone draaien op Android, maar de bedoeling is dat na verloop alternatieve besturingssystemen ook kunnen draaien op de modulaire smartphone. De exacte prijs is nog niet bekend maar volgens ZDNet zal die ergens in de middelste prijsklasse liggen.