4 tips van Channel Zero voor beginnende muzikanten

Deze week organiseert t-heater samen met Poppunt de Poppitch-sessies. Tijdens deze sessies krijgen opkomende muzikanten advies van een gevestigde artiest en enkele experten. Gisteren vond de Poppitch in de AB in Brussel plaats. Franky De Smet-Van Damme, bekend als frontman van Channel Zero, gaf er tips aan beginnende muzikanten.

Recht-voor-de-raap-tips, een vat vol ervaring – zo kennen we Franky DSVD. Van een “ouwe rot” in het vak kan je als jonge artiest dan ook immens veel bijleren. De aanwezigen zaten als het ware aan z’n lippen gekluisterd, en waren danig onder de indruk van zijn uitgebreide feedback. Resultaat: veel om over na te denken, en overuren bij de sessie in Brussel. Franky neemt ook achteraf nog contact op met enkele van de aanwezigen om hen enkele leads door te spelen. Waarvoor dank!

Hieronder vind je 4 van zijn belangrijkste tips.

1. Durf je te onderscheiden
Speel wat je zelf wil, en laat je niet meeslepen door wat men van je verwacht. Onderscheid je ook, niemand zit te wachten op iets wat er al is.

2. Laat je omringen door de juiste mensen
Een manager bijvoorbeeld kan een belangrijke rol spelen voor je project. Zowel qua visie als voor diens “externe” kijk op je muziek. Ook de keuze van de juiste producer kan een meerwaarde hebben voor je muziek en je sound.

3. Weet wat je wil en wat je er voor over hebt
Maak voor jezelf uit waar je naartoe wil, en stem dat af met je bandleden zodat je gaandeweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Iemand moet steeds het voortouw nemen als je met meerdere bandleden speelt, een beetje zoals de kapitein van een schip. Doorgaans is dat diegene die organisch tot die “positie” komt door zijn of haar doeltreffendheid.

4. Staar je niet blind op een hit of een album.
Alles komt op z’n tijd. Een album maken kost veel geld. Er een maken gewoon om er een te hebben die je enkel verkocht krijgt aan je nonkels en tantes is a waste of time and money. By the way, of iets een hit wordt, dat hoor je binnen de 5 seconden …

Vanavond volgt er nog een Poppitch-sessie met Jason van Teddiedrum in Gent. Voor nog meer popadvies kan je steeds terecht bij Poppunt en t-heater.